Nieuws
0

Eerste beelden Marswagen Perseverance

Dorine Schenk

Op donderdagavond 18 februari werd de robotwagen Perseverance (‘Volharding’) keurig op Mars neergezet. In de dagen na dit succes deelde Nasa de eerste videobeelden, foto’s en geluidsopnames. Het is voor het eerst dat er geluidsopnames zijn gemaakt op Mars.

De Marswagen gaat een Marsjaar lang (687 aardse dagen) rondrijden op de rode planeet, op zoek naar sporen van leven. Daarnaast zal de robot bodemmonster verzamelen die op zijn vroegst in 2031 teruggestuurd worden naar aarde voor uitgebreider laboratoriumonderzoek.


Perseverances eerste blik op Mars

Op de eerste videobeelden is te zien hoe Perseverance afdaalt naar het Marsoppervlak. De sonde die de robotwagen afzet, had een beginsnelheid van ongeveer 20.000 km/h toen de afdaling begon. Met behulp van een hitteschild en parachute remde hij af. Het laatste stuk werd de 1.025 kg wegende Perseverance naar beneden getakeld met de zogeheten sky crane. De afdaling duurde in totaal zeven minuten. Nasa noemde het de seven minutes of terror, omdat er vanaf aarde niet ingegrepen kon worden als het mis ging. Er zit namelijk een vertraging van tien minuten op de radioverbinding met Mars. Vandaar de gespannen gezichten en het uitgelaten gejuich van het team.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×