Nieuws
0

Eerste donkerblauwe waterstof uit Australië

Gerald Schut

In de Australische provincie Victoria is de eerste productie van waterstof uit bruinkool begonnen. Het Japanse Kawasaki Heavy Industries produceert er 70 kg waterstof per dag. De waterstof wordt daarna naar de havenstad Port of Hasting vervoerd waar het gas vloeibaar gemaakt wordt en per schip naar Japan vervoerd zal worden. Het is de eerste stap in een pilotproject, dat $ 390 miljoen kost om de eerste wereldwijde supply chain voor waterstof op te zetten: de Hydrogen Energy Supply Chain (HESC).

Het is opmerkelijk dat waterstof gemaakt wordt uit bruinkool, die vanwege zijn lage energiedichtheid de smerigste fossiele brandstof is. In Nederland zijn plannen om waterstof uit aardgas te produceren, waarbij de CO2 wordt afgevangen en ondergronds wordt opgeslagen (CCS): zogenoemde blauwe waterstof. De CO2 van vergassingsinstallatie in Victoria zal onder het CarbonNet Project worden afgevangen en 1,5 km onder de Bass Strait voor de kust van Victoria worden opgeslagen. Aangezien CCS slechts 70 tot 90 % van de CO2 afvangt, laat de Australische waterstof uit bruinkool zich omschrijven als donkerblauw.

HESC hoopt uiteindelijk jaarlijks 225.000 ton relatief schone waterstof te gaan produceren. Jeremy Stone, directeur van J-Power, een van de betrokken partijen, zegt tegen persbureau Reuters dat onderzoeken aangeven dat donkerblauwe waterstof 2 tot 3 keer goedkoper zal zijn dan groene waterstof die via elektrolyse op basis van hernieuwbare elektriciteit wordt gemaakt. Milieuorganisaties menen dat de installatie slechts kort gebruikt zal worden en uiteindelijk toch overvleugeld zal worden door groene waterstof. Japan hoopt in 2050 10 maal zoveel waterstof te gebruiken als nu en daarmee 40 % van zijn elektriciteit op te wekken.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×