Nieuws
0

Eerste HIsarna staal

Thomas van de Sandt

Tata Steel in IJmuiden heeft er een succesvolle derde proef opzitten met het nieuwe hoogovenconcept HIsarna, waarbij er voor de eerste keer staal is gemaakt van het ruwijzer uit de cycloonoven.

Tijdens de proef toonde het staalbedrijf aan dat HIsarna voor langere tijd (drie dagen) continu kan draaien. Daarbij varieerde men met het soort kolen en ijzererts.

Groot voordeel van HIsarna is dat kolen en ijzererts zonder voorbewerking zijn te gebruiken. Zodoende vervalt de milieubelastende productie van kooks (kolen) en senter en pellets (ijzererts). Het proefproject in IJmuiden maakt deel uit van het internationale ULCOS-project (Ultra-Low CO2 Steel making) om de koolstofdioxide-uitstoot in het energie-intensieve staalproductieproces te verminderen.

De derde proef, die zo’n beetje de hele maand juni in beslag nam, is nog lang niet het einde van de proefperiode. Na bestudering van de testresultaten, gaat Tata Steel weer sleutelen aan de pilot plant en volgt er een vierde serie tests. Als die succesvol verloopt, komt er een vijf tot zes keer zo grote proefinstallatie. Deze dient als laatste tussenstap op weg naar een installatie op industrieële schaal.

Tata Steel denkt dat de technologie over twintig jaar voldoende is doorontwikkeld en getest om wereldwijd in staalfabrieken te worden toegepast. Volgens het staalbedrijf zou het vervangen van traditionele hoogovens met kooks-, sinter- en pelletfabrieken voor HIsarna-installaties 20 % schelen in de koolstofdioxide-uitstoot.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×