Nieuws
0

Elektriciteitscentrale op brandstofcellen

Mischa Brendel

  • EU-subsidie
  • Gesloten reststroomcirkel

Op het terrein van MTSA Technopower in Arnhem staat momenteel een drietal containers die tezamen een elektriciteitsinstallatie op brandstofcellen vormen. Het bedrijf test deze centrale – die het samen met AkzoNobel en Nedstack ontwikkelde met behulp van financiële ondersteuning uit het Fuel Cells Hydrogen Joint Undertaking programma van de EU – voor de Chinese opdrachtgever Ynnovate. MTSA Technopower heeft al ervaring met het bouwen van dergelijke installaties, zij het op kleinere schaal.

Voor het opwekken van warmte voor de elektriciteitsproductie gebruikt de elektriciteitscentrale waterstof die als reststof vrijkomt bij de productie van chloor middels chloorelektrolyse. Na installatie op locatie in het Chinese Ying­kou zal Ynnovate, dat zelf op deze wijze chloor produceert, de waterstof zelf leveren, waardoor het bedrijf deze reststof volledig omzet in energie voor eigen gebruik.

‘We hebben achtereenvolgens ontworpen en gebouwd, nu zitten we in de fase van testen van de installatie’, vertelt Jan ten Have, technisch directeur bij MTSA Technopower en projectleider bij deze opdracht. ‘In onze eigen fabriekshallen in Arnhem kunnen we alleen een kleinschaliger Factory Acceptance Test uitvoeren, die we naar verwachting eind deze maand voltooien. Daarna verschepen we de installatie naar China, waar deze na integratie deze zomer in bedrijf gaat.’

In totaal telt de elektriciteitscentrale – die grofweg een afmeting heeft van drie forse zeecontainers – 336 brandstofcelstacks. Daarmee produceert de installatie 2 MW aan elektrisch vermogen. Daarnaast komt er nog warmte vrij die Ynnovate gebruikt in een warmtepompsysteem om koude op te wekken, eveneens voor eigen gebruik.

Lees verder onder de illustratie

Het op deze wijze omzetten van waterstof in elektriciteit is geen nieuwigheid, maar het op deze manier sluiten van een reststroomkringloop is dat wel. Dat is ook de reden dat het project kan rekenen op een subsidie van de EU: de technologie van Europese bedrijven levert een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de chemische industrie. Ook het omzetten van restwaterstof op deze schaal is een primeur.

Onderwerp:
ChemieEnergieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×