Henk Klomp
Arnhemse brandstofcelontwikkelaars zijn erin geslaagd aan boord van een auto waterstof op zevenhonderd bar te brengen. Hierdoor zou het tanken van waterstof bij pompstations veel veiliger zijn te realiseren.
Met de brandstofcel van de Arnhemse start-up HyET wordt het waterstofgas bij het tanken in de auto op druk gebracht. ‘In het afgelopen jaar hebben we de efficiëntie van de cel kunnen verhonderdvoudigen. Het gaat nu razendsnel’, vertelt chemisch technoloog Wiebrand Kout van HyET. ‘Recent hebben we hier een autofabrikant langs gehad die enorm enthousiast is. Onze cel lost namelijk een groot probleem op bij het aanleggen van een waterstofinfrastructuur.’ In het tankstation hoeft het waterstof namelijk maar onder een druk van twee bar te staan. Dan is het veel minder gevaarlijk.
Â
De cel bevat een polymeermembraan, dat tegen hoge drukken kan, maar bijvoorbeeld niet zoals een brandstofcelmembraan zuurstofradicalen kan weerstaan. Het membraan geleidt protonen, maar houdt elektronen tegen. ‘Waterstof wordt aan de anode opgesplitst in protonen en elektronen. Aan de kathode voegen protonen en elektronen zich weer samen tot waterstof. Het is hetzelfde proces als in een brandstofcel, maar nu, zonder dat er zuurstof bij de kathode wordt aangeboden.’ Loopt de stroom van anode naar kathode dan verbruikt de cel energie om waterstof samen te drukken. Loopt hij in tegengestelde richting dan zet hij samengeperst gas om in elektrische energie. Hierdoor kan een waterstofauto met de cel van HYET gemiddeld zo’n twintig procent zuiniger rijden.
Â
De cel werd enkele jaren geleden bedacht door ondernemer Erik Middelman, een van de oprichters van Nedstack, momenteel Europa’s grootste brandstofcellenproducent. Zijn doel was het rendement van de brandstofketen te verbeteren. HyET hoopt de cel binnen twee jaar op de markt te brengen.