Nieuws
0

EU investeert in Twentse nanotechbedrijven voor de komst van 5G

Thomas van de Sandt

De nanotechbedrijven Solmates, LioniX en Satrax – alle spinoffs van UT-onderzoeksinstituut MESA+ – ontvangen € 1,6 miljoen van de Europese Unie voor het ontwikkelen van energiezuinige lichtschakelaars op een chip.

De schakelaars, die als onderdeel van slimme antennesystemen radiosignalen kunnen omzetten in lichtsignalen, zijn nodig om optische en mobiele netwerken te kunnen verbinden – een voorwaarde voor de komst van 5G.

De Twentse hightechbedrijven werken binnen het zogenoemde HAMLET-project samen met het Duitse Fraunhofer instituut, het Italiaanse bedrijf Linkra en de Technische Universiteit van Athene aan optische schakelingen op chips die duizend keer sneller en een miljoen keer energiezuiniger zijn dan wat momenteel mogelijk is. Dat betekent onder andere dat de schakelingen op de chip voor veel minder hitte-ontwikkeling zorgen – essentieel om de systemen van telecomproviders robuust te maken.

De EU investeert vanuit het Horizon 2020 programma in totaal € 3,4 miljoen in Hamlet, waarvan de Twentse hightechbedrijven gezamenlijk dus bijna de helft krijgen. Solmates is gespecialiseerd in apparatuur voor het aanbrengen van nanolagen op chips, LioniX ontwikkelt en produceert chips voor optische schakelingen en Satrax is gespecialiseerd in intelligente antennesystemen.

 

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×