Nieuws
0

EU-subsidie voor ‘standaard’ optische chip

Marianne Vincken

Een samenwerkingsverband van zeventien Europese onderzoeksinstituten en bedrijven krijgt 3,75 miljoen euro om te komen tot een gestandaardiseerde technologie om optische chips goedkoper en sneller te ontwikkelen én te produceren.

‘Als je nu naar een productiebedrijf gaat met je ontwerp, bedenken ze daar speciaal voor jou een proces om de optische chip te maken. Ontwerp je de chip echter met hulp van standaard bouwblokken die met standaard productieprocessen gemaakt worden, dan heb je de chip sneller en kan de prijs met meer dan een factor tien omlaag’, licht prof. dr. ir. Meint Smit, penvoerder van EuroPIC, toe. EuroPIC staat voor European Manufacturing Platform for Photonic Integrated Circuits. ‘Een infrastructuur voor de productie van optische chips equivalent aan die voor gewone chips kost enkele tientallen miljoenen euro’s. Door die samen met partners in Europees verband op te zetten, kunnen we een voorsprong op de rest van de wereld opbouwen.’

Naast de subsidie van de EU uit het Zevende Kaderprogramma lopen er ook andere subsidieprojecten, zoals het STW-programma Generic Technologies for Integrated Optics. Die met elkaar samenhangende projecten bouwen voort op ePIXnet, een network of excellence uit het zesde kaderprogramma van de EU. ‘We vinden het belangrijk om in Nederland ook de wat kleinere bedrijven hierin te betrekken’, zegt Smit. ‘Zodra de infrastructuur op poten staat, naar verwachting in 2013-2014, kunnen die met hun geavanceerde ontwerpen meteen daarop inspringen.’ Partners in het project zijn onder andere Oclaro, Europa’s grootste fabrikant van optische chips, Philips, een aantal midden- en kleinbedrijven en onderzoeksinstituten zoals Cobra en Fraunhofer.

 

Lees verder onder de foto.

Begin vorig jaar introduceerde Intel de Avalanche Photo Detector (APD), de eerste goedkope chip die optische signalen om kan zetten in elektrische signalen (beeld: Intel)

 
Optische chips werken met lichtsignalen in plaats van met elektrische signalen zoals in conventionele chips. Het grote voordeel is dat ze sneller en minder storingsgevoelig zijn. Ze zijn nodig om de immer groeiende datastromen te verwerken. Complexe optische chips in massa geproduceerd zijn er nog weinig omdat de technologie veel minder gestandaardiseerd is dan bijvoorbeeld CMOS.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×