Nieuws
0

Europa als digitale kolonie van VS en China

Gerald Schut

Het is gevaarlijk dat Europa industrieel en informatie-technisch zijn eigen broek niet op kan houden. Dat stelt tech-expert en lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) Bert Hubert in het gloedvolle betoog ‘Hoe kwetsbaar Europa is, leer je van een broodrooster’ op de Correspondent.

Hubert: ‘Je kunt zeggen: we vinden […] communicatiediensten zo belangrijk dat we ze ook gratis maken en ze subsidiëren. Gewoon een wedstrijd organiseren wie de beste kloon van Gmail maakt en de winnaar krijgt 100 miljoen euro. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt. Veel landen – de VS maar ook in de EU – hebben historisch gezien hun staalindustrie in stand gehouden. Waarom? Als er oorlog komt willen we zelf schepen kunnen maken.’ Hij voegt daaraan toe: ‘Voor 100 miljoen euro kun je duizend topmensen een jaar lang laten programmeren.’

Nu zijn wij Europeanen eigenlijk degenen die de spiegeltjes en de kraaltjes uit de VS (gratis software) en China (goedkope consumentenelektronica) accepteren in ruil voor afhankelijkheid. Als Europese bedrijven steeds weer de echte technische kennis uitbesteden en zich louter toeleggen op marketing, zakt ons continent weg naar het voorportaal van totale geopolitieke irrelevantie. Lees dat stuk!

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×