Nieuws
0

Europa innoveert niet hard genoeg

Mischa Brendel

De Europese concurrentiekracht op het gebied van innovatie gaat achteruit, terwijl landen als de VS en Japan hun leidende positie verstevigen. Ook de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) weten een groei te bewerkstelligen. Dit blijkt uit een rapport van Ernst & Young, ontwikkeld in samenwerking met het ‘Centre for European Policy Studies’.

Volgens het rapport van het adviesbureau moeten landen met een hoge koopkracht worden gestimuleerd om meer geld in innovatie te steken. Overheden zouden behalve het vervullen van een wetgevende en controlerende functie ook meer als klant op moeten treden die behoefte heeft aan nieuwe producten en diensten. Volgens Ernst & Young is er één gebied waarop de overheidsinkoop van doorslaggevend belang kan blijken voor de toekomst van de Europese concurrentiekracht: eco-innovatie, een groene vorm van overheidsbestedingen.

 

Er zijn, aldus Ernst & Young, verschillende oorzaken waarom de overheidsinkoop onvoldoende wordt benut om innovatie in Europa te stimuleren. Een aantal oorzaken die in het rapport worden genoemd, zijn: gebrek aan strategie die overheidsinkoop koppelt aan de doelstellingen van overheidsbeleid en obstakels bij het binnenhalen van contracten met overheden, omdat MKB-bedrijven niet kunnen voldoen aan de eisen van overheidsaanbestedingen.

 

Rob Ellermeijer, partner bij Ernst & Young: ‘Een permanente dialoog tussen beleidsmakers en stakeholders uit het bedrijfsleven is noodzakelijk. Bovendien moeten er maatregelen komen om de juridische en financiële voorwaarden te veranderen, zodat het makkelijker wordt voor innovatieve bedrijven om hun producten en oplossingen op de markt te brengen.’ Ook vindt Ellermeijer dat er in de EU een effectievere technologische kennisoverdracht moet komen van kennisinstituten naar het bedrijfsleven, en dat er beleidslijnen nodig zijn om de verborgen krachten van publiek-private samenwerkingsverbanden te ontketenen.

 

Volgens Ernst & Young zijn er passende hervormingen van de wet- en regelgeving en vereenvoudiging van wetgeving op het gebied van investeringen nodig: ‘er is behoefte aan een ‘innovatief innovatiebeleid’’.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×