Nieuws
0

Europees KI-netwerk opent hoofdkantoor in Den Haag

Mischa Brendel

 Op 9 december opende de Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe (CLAIRE) officieel zijn deuren in Den Haag.

CLAIRE is ‘s werelds grootste netwerk van aan kunstmatige intelligentie (KI) gerelateerde onderzoeksinstituten ter wereld en moet ervoor zorgen dat Europa een competitieve rol blijft spelen in de ontwikkeling van KI en de toepassingen hiervan. De deelnemende partijen, 335 in totaal, onderkennen de noodzaak om Europa’s positie in de ontwikkeling van KI te vergroten. Hiervoor moeten meer talenten op het gebied van KI worden aangetrokken, eventueel ook van buiten Europa.

Tijdens de opening van het hoofdkwartier in Den Haag kondigde CLAIRE onder meer aan dat het de ontwikkeling van KI wil inzetten om de Sustainable Development Goals van de VN te helpen behalen.

Op 8 oktober presenteerde de Nederlandse overheid zijn Strategic Action Plan for AI and AI Coalition, waarin ze intensieve samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven aankondigt om KI bij te laten dragen aan de maatschappij op het gebied van banen en inkomsten. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld industriële apparaten die met behulp van KI zelfstandig kunnen opereren en menselijke werknemers bij hun taken kunnen ondersteunen. 

Eind november sprak Carlo van de Weijer, hoofd van het afgelopen zomer gelanceerde instituut voor kunstmatige intelligentie van de TU/e, het EAISI (Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute), zijn teleurstelling echter nog uit wat betreft de overheidsinvesteringen op het gebied van KI. Ook Philips-president Hans de Jong vindt dat de overheid meer moet investeren in KI: ‘Vanuit het bedrijfsleven investeren we de komende zeven jaren een miljard euro in kunstmatige intelligentie. We vragen de overheid om een even groot bedrag vrij te maken, zodat we samen in totaal twee miljard euro extra kunnen investeren’, zo vertelde hij in het Eindhovens Dagblad.

Naast het hoofdkwartier in Den Haag heeft CLAIRE vestigingen in Praag, Saarbrücken, Rome en Oslo. Binnenkort komen daar kantoren in Brussel, Zürich, Parijs en Cork bij.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×