Nieuws
0

‘Europees waterstofnetwerk goedkoper dan gedacht’

Gerald Schut

Een Europees buizennetwerk voor transport van waterstof over lange afstand kan goedkoper zijn dan gedacht. Dat concludeert het rapport ‘European Hydrogen Backbone’ van consultancy Guidehouse in opdracht van 11 Europese gastransportbedrijven.

Guidehouse (voorheen Navigant, voorheen Ecofys) schetst in het rapport de contouren van ‘een volwassen waterstofsnelweg’ die waterstof uit Noord-Afrika naar Europa kan brengen. Per 1000 km afstand zouden de kosten transportkosten in een gemiddeld scenario 13 eurocent per kg waterstof bedragen. Ter indicatie de productiekosten van grijze waterstof (uit aardgas) zijn nu € 1 à 1,5 per kg. Groene waterstof is ruim drie maal zo duur. Vorig jaar schatte hetzelfde onderzoeksbureau de kosten in ‘Gas for Climate’ nog bijna twee maal zo hoog.

Om in 2040 23.000 km waterstofleiding te hebben liggen, zou in de komende 5 jaar een begin gemaakt worden met het aanpassen van bestaande leidingen. Zo kan er in 2030 6800 km liggen. In 2040 gaat Guidehouse uit van 75% aangepast bestaande aardgasleidingen en 25 % nieuwe waterstofleidingen. De totale kosten zouden € 27 tot 64 miljard bedragen. De grootste onzekerheid zit in de kosten van compressor stations. Kosten voor opslag zijn niet meegenomen.

Hoewel de energiedichtheid van waterstof drie maal zo laag als die van aardgas kan door een leiding bijna evenveel energie in de vorm van waterstof vervoerd worden omdat de stroomsnelheid hoger kan zijn. ‘Bestaande leidingen van 36 en 48 inch kunnen respectievelijk 7 en 13 GW waterstof transporteren als ze op 80 % van hun maximumsnelheid functioneren. Dat blijkt optimaal vanuit kosten oogpunt omdat de duurste elementen, de compressors, dan minder energie gebruiken,’ vertelt Kees van der Leun van Guidehouse.

Daniel Muthman van het Duitse gastransportbedrijf OGE reageert: ‘Dit onderzoek heeft in kaart gebracht hoe je waterstof van de plek waar het het efficiëntst geproduceerd kan brengen naar de plek waar je het wilt gebruiken en concludeert dat als de productiekosten van groene waterstof omlaag gaan de transportkosten geen obstakel zullen vormen.’

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×