Gerald Schut
De komende acht maanden worden juridische obstakels voor rendabele opslag van duurzame energie in accu’s van elektrische auto’s en gerecyclede batterijen in kaart gebracht. Het Utrechtse bedrijf LomboXnet heeft hiervoor een ‘Innovation Deal’ gesloten met de Europese Commissie , de provincie, Utrechtm de Nederlandse en Franse overheid en de Franse bedrijven Renault en Bouyges.
De Europese ‘Innovation Deal’ is geïnspireerd door de Nederlandse Green Deals waarbij overheden en private partijen via innovatieve regelingen duurzaamheidsuitdagingen proberen aan te pakken. Van de 32 voorstellen die sinds 2016 zijn ingediend bij de Europese Commissie is ‘From E-Mobility to recycling: the virtuous loop of the electric Vehicle’ pas de tweede Innovation Deal die door de Commissie is gehonoreerd.
Het bedrijf LomboXnet gebruikt in de Utrechtse wijk Lombok als sinds 2015 de batterijen van 35 elektrische dealauto’s om zonnestroom slim op te slaan en gebruikt enkele van die batterijen om stroom aan het net terug te leveren. ‘Daar verdienen we nu geen geld mee,’ zegt Robin Berg van LomboXnet. In feite dekt LomboXnet met de opbrengst van de deelauto’s de extra kosten voor de batterijen als buffer. Berg noemt een voorbeeld van een regel die opschaling van zijn concept in de weg staat: ‘Netbeheerders mogen nu geen flexibiliteit inkoppen en moeten dus steeds maar meer koper onder de grond blijven stoppen. Dat speelt in verschillende landen. Met een Europese regulering kan je zoiets in één keer oplossen.’
Sommige onderzoeken laten zien dat het gebruik van de accu’s van elektrische auto’s als netwerkbuffer hun levensduur verkort. ‘Maar er zijn ook onderzoeken die het tegengestelde tonen, zegt Berg van LomboXnet. Als een batterij bijvoorbeeld helemaal vol is komt het zijn levensduur juist ten goede om hem een beetje te ontladen. Een ander obstakel voor lokale stroomopslag wordt gevormd door diverse Europese milieuregels, die gelden voor hergebruik van accu’s.