Nieuws
0

Exobuddy verlicht militaire last

Indra Waardenburg

Een exoskelet dat militairen ondersteunt bij het dragen van zware lasten op de rug. Dat is wat TNO en het ontwerp- en adviesbureau InteSpring willen bereiken met de door hen ontwikkelde Exobuddy.

Met steun van Defensie Kennis & Innovatie hebben zij de afgelopen drie jaar in het geheim gewerkt aan dit passieve systeem dat momenteel het ervaren van de last van bepakking met 50 % vermindert.

Defensie constateerde een toename in blessures, pijn en slijtage van gewrichten en schouders bij militairen door het dragen van een zware last tot wel 60 kg. Tevens kan de zware bepakking ervoor zorgen dat militairen zich minder bewust zijn van hun omgeving door vermoeidheid. Aan TNO werd gevraagd om mee te denken. ‘Na een week brainstormen was het idee voor een exoskelet ontstaan en vonden wij InteSpring hierin als partner’, vertelt drs. Claudy Koerhuis, bewegingswetenschapper bij TNO.

Het prototype is vooralsnog een semi-passief systeem. ‘Er loopt slechts een klein stroompje om te switchen tussen het linker- en het rechterbeen. Nu nog met batterij, maar in de toekomst voorziet het exoskelet zichzelf van energie. Voor het ondersteunen van de rugzak wordt de voorwaartse kinetische energie door het exoskelet omgezet in opwaartse kracht’, zegt ir. Rogier Barents, algemeen directeur bij InteSpring.

Het gewicht van de Exobuddy (nu zo’n 20 kg) zal de komende jaren afnemen tot onder de 10 kg, zo is de verwachting, en de ervaring van de last zal verder reduceren. Barents: ‘Ik ben zo brutaal om te zeggen dat de Exobuddy het kleinste en lichtste exoskelet ter wereld gaat zijn die zo’n zware last kan dragen.’

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×