Nieuws
0

Export Nederlandse expertise: Gele Rivier krijgt digitale dijkbewaking

Henk Klomp

Terwijl in Nederland de eerste kilometers sensordijk worden geijkt, gaan beveiligingsorganisatie AGT Nederland en TNO de 5.500 km lange Gele Rivier (de op één na langste rivier van China) met digitale dijkbewaking in de gaten houden.

Samen met de Chinese Commissie voor de bewaking van de Gele Rivier YRCC zullen de ingenieurs een early warning-systeem voor overstromingen opbouwen. Op een aantal plekken krijgt de kering langs de 5.500 km lange rivier sensoren die voortdurend data over de waterspanning in de dijk kunnen aanleveren.

Ook leveren AGT en TNO een systeem dat onder andere data over waterstanden, weersomstandigheden en via de satelliet bepaalde dijkverzakkingen verwerkt. Aan het early
warning-systeem wordt een preventie-, alarmerings- en ontruimingssysteem voor de lokale autoriteiten gekoppeld.

‘Dijkdoorbraken en overstromingen staan nu de economische groei van de gebieden rond de Gele Rivier in de weg’, aldus Shang Hongqi, directeur van YRCC. Het is een enorme uit­daging om digitale dijkbewaking te ontwikkelen in de snelst groeiende economie ter wereld.

Veel van de sensoren en dataverwerkingssystemen, zoals bijvoorbeeld waterspanningssensoren en kaarten van dijkverzakkingen op basis van satellietfoto’s, zijn door ingenieurs in Nederland ontwikkeld, omdat ze een water­kering goedkoper en veiliger maken. Toch lijkt de toepassing ervan bij Rijkswaterstaat en de waterschappen vertraging op te lopen. In het afsluitende rapport van de digitale monitoring van de Livedijk in Eemshaven klagen dijkbeheerders over dataverwerkingsproblemen van de gemeten waterspanning en de luchtdruk. ‘Voor […] deskundigen met een civiele achtergrond (ook van bijvoorbeeld een waterschap) werkt dit nodeloos ingewikkeld’, aldus het rapport.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten