Egbert van Hattem
Na het winnen van de DuurÂzame Innovator Prijs in 2010, zet het bedrijf Salca een volgende stap met zijn isolatiemateriaal voor de bouw. Dampdicht ingepakt in cellen van polypropyleen moet het materiaal ook zijn te gebruiken in vochtige productieprocessen.
Het bedrijf besloot vier jaar geleden zijn micro-ingekapselde zouthydraten (Thermusol) geschikt te maken voor de bouw. Het zout in poedervorm werd tot dan toe ingezet om patiënten in de preoperatiekamer op temperatuur te houden.
Â
Thermusol kent een verstelbare faseovergang en kan daarbij veel warmte opslaan: 110 tot 180 kJ/kg. Salca’s K-block ontving vorig jaar de Duurzame Innovator Prijs van het Dutch Green Building Council. Deze blocks zijn onder meer inzetbaar als isolatiemateriaal in plafonds van klaslokalen. Een eenheid van 4,5 kg heeft evenveel vermogen om warmte op te nemen als 120 kg beton.
Â
Thermusol heeft een zouthydraat als basis. Met een tweetal gepatenteerde ontwikkelingen zorgde Salca ervoor dat bij de faseovergang het materiaal niet gaat vloeien en stabiel blijft. Het zout kan bij smelten niet in het eigen water oplossen. Ook kan geen water in het materiaal doordringen.
Â
Het bedrijf uit Ootmarsum heeft nu een productiecapaciteit van zo’n honderd ton Thermusol per jaar. Het bedrijf besloot zelf eindproducten zoals K-block te gaan maken omdat Thermusol weliswaar waterdicht is maar in veeleisende vochtige productieprocessen in de bouw, zoals bij gips, onvoldoende dampdicht en daardoor instabiel in toepassingen bleek.
Â
Eind dit jaar verwacht Salca de eerste producten op de markt te brengen volgens een nieuw productieproces: BicellEnergy. Ingepakt als ‘celmateriaal’ is het zouthydraat dan wel dampdicht. Bovendien is het contactoppervlak sterk vergroot en is het thermische productieproces volledig recyclebaar, volgens Winters.
Â
‘We hebben onze poeders zodanig behandeld dat het in het productieproces van onze partner Industrial Plastics Belgium past. Met een nieuw ontwikkelde machine kunnen zij cellen van polypropyleen op zeer hoge snelheid vullen met Thermusol. Die worden daarna dampdicht afgesloten met een polyprop bovenlaag. We hebben veel contacten met partijen uit de bouw, warmtebuffering en airco-systemen. Het product voldoet aan alle voorwaarden en eisen zoals we die de afgelopen jaren zijn tegengekomen.’