Rijkert Knoppers
In het Noord-Hollandse Krommenie komt een tweebaans fietspad te liggen waarbij over een lengte van honderd meter in het wegdek ingebouwde zonnecellen liggen. Het uiteindelijke geoptimaliseerde systeem zal naar verwachting 50 kWh aan elektriciteit per vierkante meter per jaar kunnen opbrengen.
In Krommenie komt volgend jaar een SolaRoad, een fietspad dat met behulp van de ingebouwde zonnecellen elektriciteit gaat opwekken. Het idee voor deze proefbaan is ontstaan bij TNO en is verder ontwikkeld samen met de provincie Noord-Holland en de bedrijven Ooms Avenhorn Groep en Imtech.
Â
Het fietspad is opgebouwd uit betonnen elementen van 1,5 bij 2,5 m met een glazen toplaag. Onder de afdekking van gehard glas van ongeveer 1 cm dikte liggen kristallijn silicium zonnecellen. ‘De toplaag is ruw gemaakt om ervoor te zorgen dat de fietsers er veilig op kunnen fietsen’, vertelt projectleider dr.ir. Sten de Wit van TNO. ‘Bovendien moet het ruwe oppervlak voorkomen dat er weerspiegeling ontstaat en de gebruikers verblind zouden kunnen raken.’
Â
In eerste instantie bevinden de zonnecellen zich vlak onder de afdekking. Op termijn wil TNO nog een optische laag toepassen die het zonlicht concentreert. ‘We hebben ervoor gekozen om zonnecellen een kleiner oppervlak te laten innemen dan het oppervlak van de platen’, zegt De Wit. ‘Doordat we het oppervlak ruw hebben gemaakt valt er bovendien minder licht op de zonnecellen dan bij gewoon glas. De opbrengsten zullen dan ook lager zijn dan van een zonnepaneel op het dak. Om toch een goede verhouding tussen opbrengsten en kosten te garanderen passen we die concentrerende laag toe.’ Die moet ook voorkomen dat door schaduwvorming of vervuiling de zonnecellen ondermaats zouden presteren.
Â
Het potentieel om op deze manier elektriciteit op te wekken is groot. Het totale Nederlandse wegennet omvat ongeveer 137.000 kilometer. ‘De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kWh per vierkante meter per jaar’, verduidelijkt De Wit. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit. Dat betekent dat per huishouden een wegoppervlakte van zeventig vierkante meter voldoende is om de behoefte aan stroom te dekken. Veel woningen hebben een dergelijk oppervlak voor de voordeur liggen.
Â
In de VS is ook al eerder aan dit idee gewerkt. Het in Sagle, Idaho, gevestigde Solar Roadways werkt momenteel met proefvakken van 3,5 bij 3,5 meter met een glazen toplaag. Deze elementen zouden met vier uur zon per dag elk 7,6 kWh op kunnen leveren. ‘Het bedrijf bevindt zich in dezelfde fase als wij, zij hebben ook een prototype opgeleverd’, aldus De Wit. ‘We zijn overigens met dit bedrijf in gesprek om te kijken of we kunnen samenwerken.’