Nieuws

Finland zet een grote stap in quantumcomputing met een 20-qubit supergeleider

Finland heeft vandaag zijn tweede quantumcomputer gelanceerd – een 20-qubit supergeleider. De quantumcomputer is het resultaat van intensieve gezamenlijke technologieontwikkeling tussen VTT en IQM Quantum Computers, die de uitmuntendheid van de bedrijven in het ontwikkelen van technologieën om quantumcomputers op te schalen, aantoont.

Finland investeert in quantumcomputing

Finland kondigde zijn inspanningen op het gebied van quantumcomputing aan in november 2020 met een totaal budget van 20,7 miljoen euro van de regering om een 50-qubit quantumcomputer te ontwikkelen in 2024. In de komende jaren zal de ontwikkeling doorgaan, aangezien de Finse regering een totaal budget van 70 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om de quantumcomputer op te schalen naar 300 qubits en quantumcapaciteit.

Al in het huidige project zijn er belangrijke technologische ontwikkelingsstappen gezet die het mogelijk maken om de nu voltooide 20-qubit quantumcomputer op te schalen naar 50 qubits. VTT en IQM zijn van plan de upgrade tegen eind 2024 te voltooien.

“In Finland hebben we onszelf altijd uitgedaagd en onze grenzen verlegd om te innoveren, waarbij we onze plek opeisen in het internationale veld met wetenschap, technologie en andere industrieën. We hebben onszelf zeer ambitieuze doelen gesteld om in vier jaar tijd drie quantumcomputers te bouwen, waarbij we vertrouwen op onze binnenlandse industrie. Ons eerste doel was om een 5-qubit quantumcomputer te voltooien, en nu hebben we ons tweede doel van een 20-qubit quantumcomputer bereikt. Bovendien is de ontwikkeling van een 50-qubit al begonnen,” zegt Antti Vasara, president en CEO van VTT.

© VTT. Antti Vasara, VTT’s president en CEO van de nieuwe quantumcomputer.

IQM Quantum Computers levert technologische capaciteiten

VTT en IQM hebben samen technologische vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van de 20-qubit quantumcomputer die het mogelijk maakt om quantumcomputers op te schalen en het aantal qubits en rekenkracht te vergroten. Dit stelt op zijn beurt in staat om sneller complexere, voorheen onoplosbare problemen op te lossen met behulp van quantumcomputers.

De CEO en medeoprichter van IQM Quantum Computers Jan Goetz is trots op zijn team dat aan dit project meewerkte: “Het is een cruciale prestatie in onze reis voor ons team, Finland en het Europese quantumecosysteem. Dit is niet alleen een bewijs van samenwerking met partners in het ecosysteem, maar ook van onze technologische capaciteiten. De lancering van de 20-qubit quantumcomputer vertegenwoordigt een belangrijke stap, en we zijn nu op schema voor de ontwikkeling van de volgende generatie processors met 54 qubits en meer voor klanten.”

Technologische innovaties voor meer qubits

VTT’s onderzoeksmanager Pekka Pursula licht toe: “We hebben bijvoorbeeld integratiemethoden en signalering verbeterd. We hebben ook fabricage- en verpakkingsmethoden ontwikkeld die het mogelijk maken om een groter aantal qubits op één siliciumchip te plaatsen en hun elektrische signalen bij temperaturen dicht bij het absolute nulpunt te geleiden. In de nieuwe quantumcomputer zitten er 20 qubits op een siliciumchip. We zijn er echter in geslaagd om de integratiemethoden te ontwikkelen om het aantal qubits nog verder te verhogen.”

De nieuwe 20-qubit quantumcomputer is een mijlpaal voor Finland en Europa in de race naar quantumvoordeel. Met de voortdurende samenwerking tussen VTT en IQM kunnen we verwachten dat er in de nabije toekomst nog krachtigere quantumcomputers zullen worden gebouwd.

Onderwerp:
AiEnergieMicro-elektronicaTechniek

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×