Nieuws
0

Fonckel wint Shell LiveWire Award

Indra Waardenburg

Het bedrijf Fonckel uit Eindhoven is de winnaar van de Shell LiveWire Award 2012, die vorige week in Den Haag werd uitgereikt. Dr.ir. Philip Ross, design director bij dit bedrijf, ontving hierbij de juryprijs van 10.000 euro uit handen van André Kuipers. Met 38 procent van de stemmen sleepte het bedrijf ook de publieksprijs van 2.500 euro binnen.

Fonckel, een spin-off van de TU/e, ontwikkelt intuïtief bedienbare lampen. Het eerste product, de Fonckel One, is een tafellamp die je met handgebaren bediend (zie de rubriek Technostarter in Technisch Weekblad 35/36). Door de behuizing aan te raken kan de lichtbundel op eindeloos veel manieren worden ingesteld. Zo is het mogelijk om de lichtstralen te richten en te vergroten of verkleinen.

Lees verder onder de afbeelding

 

Philip Ross van Fonckel ontvangt de prijs uit handen van André Kuipers. (Copyright: Janus van den Eijnden)

Ross bedacht het concept van deze lamp tijdens zijn promotieproject bij de faculteit Industrial Design van de TU/e. Tijdens dit project richtte hij zich op de vraag hoe je intelligente producten aan kan sturen middels simpele handelingen. Met het winnen van de prijs kan Fonckel zijn portfolio verder uitbouwen. De gepatenteerde flexibele verlichting kan rekenen op veel belangstelling; met name in de medische en automotive sector ziet Ross veel mogelijkheden.

LiveWire, een internationaal programma van Shell, heeft als doel om innovatief ondernemerschap te stimuleren. Syntens innovatiecentrum reikte de prijs dit jaar alweer voor de veertiende keer uit. ‘Het winnende bedrijf Fonckel is een heel bijzonder bedrijf. Die heeft geavanceerde technologie. Die heeft een nabij product, iets wat iedereen kan gebruiken; namelijk een lamp.  En die heeft een hele bijzondere band gecreëerd tussen de gebruiker en zijn product’, aldus Piet van Staalduinen, directeur Syntens Innovatiecentrum, na de prijsuitreiking.  

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×