Nieuws
0

Galliumnitride niet giftig

Indra Waardenburg

Wetenschappers aan de Amerikaanse North Carolina State University en Purdue University hebben aangetoond dat het halfgeleidende materiaal galliumnitride (GaN) niet giftig is en goed samengaat met menselijke cellen.

Deze resultaten openen de mogelijkheid om dit materiaal te gebruiken bij de productie van biomedische implantaten die bijvoorbeeld ingezet worden bij het onder controle houden van de bloedsamenstelling.

Met behulp van massaspectrometrie onderzochten de Amerikanen de hoeveelheid gallium die vrijkwam wanneer het halfgeleidend materiaal in een omgeving werd geplaatst met vergelijkbare condities als in het menselijk lichaam heersen. Die hoeveelheid bleek nihil.

Om vervolgens de compatibiliteit met biologisch weefsel te testen, brachten de wetenschappers eiwitten aan op het materiaaloppervlak. De halfgeleider bleek met deze eiwitten beter te binden aan menselijke cellen en was hiermee tevens beter beschermd tegen inkapseling door weefselgroei. Inkapseling is veelvoorkomende afweerreactie van het lichaam op lichaamsvreemde objecten.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×