Nieuws
0

Geen aliens

Vivianne Bendermacher

Al meer dan vijftig jaar zijn we hier op aarde wanhopig op zoek naar buitenaards leven. Nee, niet door enkele gekkies rondom Area 51 (nou ja: ook), maar door heuse wetenschappers binnen het intrigerende project SETI (Search for Extraterrestial Intelligence).

En het leek er afgelopen week even op dat ET dan nu eindelijk naar zijn aardse thuisbasis belde. Of eigenlijk, zou ET ons een jaar geleden al hebben verblijd met een belletje, maar wetenschappers kwamen er nu pas mee naar buiten. De sterrenkundigen hadden met hun Russische radiotelescoop RATAN-600 een sterk signaal opgepikt van een ster niet zo ver hier vandaan. Misschien was het wel een signaal verzonden door een intelligente buitenaardse beschaving.

Maar helaas; het was geen gemiste oproep van ET; de bron was net zo aards als jij en ik; waarschijnlijk een militaire satelliet. Misschien moeten we daar maar lering uit trekken. We doen er goed aan om onze blik voorlopig op de aarde gericht te houden als we beschavingen boven onze blauwe knikker willen ontdekken. Want hier op aarde wordt de toekomst van het verder-dan-de-sterren-kijken beslecht. En niet alleen het sterrenkijken, maar ook onze bemande ruimtemissies. Een tripje naar Mars bijvoorbeeld. Volgens de Nederlandse onderneming Mars One is alleen een enkele reis naar de rode planeet op korte termijn mogelijk. Het is simpelweg niet te doen om genoeg brandstof voor de terugreis mee te nemen en op Mars is bovendien nou eenmaal geen Cape Canaveral te vinden.

Ruimtevaartorganisatie NASA is nog steeds van plan de astronauten ook weer veilig terug te brengen. Maar of NASA daartoe – volgens planning rond 2030 – in staat is, hangt heel erg af van de volgende Amerikaanse president. Want die bepaalt waar budgetten naar toe gaan. Het eeuwige lot van NASA: al is er nog zoveel geld in vooronderzoek gepompt, de eerstvolgende president kan de geldkraan zomaar ineens weer dicht draaien en daarmee aan genadeloze kapitaalvernietiging doen.

De kans op gekorte budgetten is aanzienlijk, want zowel Hillary Clinton als Donald Trump lijken ruimtevaart niet heel hoog op hun lijstje te hebben staan. De eerste is nog steeds verbitterd over een brief die zij als tiener van NASA heeft ontvangen. Ze wilde graag astronaut worden, maar NASA maakte haar schriftelijk duidelijk dat dat – toen nog – niet was weggelegd voor meisjes. En die pijnlijke afwijzing dist de vrouwelijke presidentskandidaat nog altijd zo vaak mogelijk op.

Trump dan? Je moet er niet aan denken dat hij zijn money plaatst waar zijn mouth is, want dan is de kans op een muur om Mexico groter dan een reisje naar Mars.

Maar mocht hij ‘de nieuwe’ worden, dan is het maar goed dat er ook wordt nagedacht over die enkeltjes naar Mars door private ondernemingen. Want bij gebrek aan beschaving op aarde, lijkt een buitenaardse variant op Mars mij een prima idee. 

Oud-hoofdredacteur van KIJK (en VIVA) Vivianne Bendermacher zet zich met haar bedrijf Techionista in voor de empowerment van vrouwen via technologie.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×