Nieuws
0

‘Geen bouw- maar een assemblageplaats’

Thomas van de Sandt

Dankzij prefab onderdelen kan het werk op de bouwplaats steeds sneller. Met het nieuwe concept MorgenWonen lukt het VolkerWessels zelfs om – als de fundering eenmaal ligt – in één dag een woning neer te zetten. Vorige week leverde het bouwbedrijf in Tilburg de honderdste in één dag gebouwde woning op.

‘Wij praten niet meer over een bouwplaats, maar over een assemblageplaats’, zegt Rik Hulsman, manager markt en innovatie bij VolkerWessels. En inderdaad, daar waar een woning volgens het concept MorgenWonen verrijst, wordt geen druppel beton gestort. In plaats daarvan zet de aannemer de prefab betonelementen als een 3d-puzzel in elkaar. Alleen de dakpannen en de zonnepanelen worden nog los geplaatst. Binnen één dag staat er een huis en binnen tien dagen is het huis geheel woonklaar, inclusief keuken, badkamer, vloerbedekking en geschilderde muren. De woning heeft geen gasaansluiting, maar maakt gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen op het dak voor zijn energie.
 
Het geheel is opgebouwd uit 25 elementen. ‘Wij kunnen deze elementen bijzonder maatvast produceren’, aldus Hulsman. En dat is belangrijk, want tijdens de assemblage moet alles precies passen. Alle elementen verenigen meerdere functies. Zo bieden de vloerdelen ook ruimte aan de vloerverwarming en de horizontale leidingschachten, terwijl de trap de leidingen naar de bovenliggende verdieping huisvest en dienst doet als dwarsstabilisator.
 
Net zo snel als de woning is neer te zetten, kan hij ook weer uit elkaar worden gehaald, stelt VolkerWessels. Zo is hij bijvoorbeeld eenvoudig te verplaatsen.
 
Vooralsnog hebben alle MorgenWonen-huizen dezelfde afmetingen en vorm (twee lagen en een kap, 570 x 900 cm), maar ze zien er niet allemaal hetzelfde uit, zegt Hulsman. ‘De kern is hetzelfde, maar de invulling is locatiespecifiek, bijvoorbeeld wat betreft het metselwerk, de kozijnen en het kleurgebruik.’ Volgend jaar gaat VolkerWessels, toegespitst op de vraag van woningcorporaties, ook woningen in een ander formaat leveren volgens hetzelfde concept.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×