Nieuws
0

Google wil meer controle over internet

Henk Klomp

Vooraf bepaalde routes voor het dataverkeer moeten internetdiensten verbeteren. Maar het kan nog wel even duren tot netwerkbezitters het beheer uit handen zullen geven.

Drieëntwintig grote IT-bedrijven waaronder Google, Facebook, Cisco en Verizon bundelen sinds vorige week in de Open Netwerk Stichting de krachten om internet programmeerbaar te krijgen. Tot nu toe hebben zelfs netwerkbeheerders vaak geen mogelijkheden switches en routers in het netwerk optimaal af te stellen, omdat fabrikanten zoals Cisco alleen gesloten systemen leverden.

‘De fabrikanten van switches beginnen in te zien dat ze wel mee moeten doen’, aldus Ronald van der Pol van het netwerkdienstcentrum SARA in Amsterdam. ‘De opmars van de zogeheten open netwerken is groot. We maken momenteel een afweging of het universiteitsnetwerk Surfnet zulke open switches zou moeten introduceren. Dan zouden onderzoekers zelf kunnen gaan routeren.’

 

Het systeem Open Flow, dat de Open Netwerk Stichting wil gaan standaardiseren, werd door computerwetenschappers van de universiteiten van Stanford en California geschreven om onderzoek naar netwerkverkeer te doen, zonder het verkeer daarbij te hinderen. Hun firmware kan, indien het is ingebouwd op switches in netwerken, de verkeerstoestand aflezen en doorsturen. Zo ontstaat een centraal overzicht over het hele netwerk.

 

Dat overzicht is vervolgens te gebruiken om de optimale route voor dataverkeer in een toepassing te berekenen. ‘Je hebt weliswaar snelheidsverlies vanwege het vooraf bepalen van een route, maar dat win je tijdens de reis terug’, zegt Van der Pol.

 

Inmiddels heeft de Open Flow-firmware nu ook mogelijkheden om switches van afstand via het netwerk af te stellen. Bij projecten bij datahotels van Google is aangetoond dat het energieverbruik meer dan gehalveerd kon worden door dataverkeer met Open Flow efficiënter rond te leiden en ongebruikte schakelaars uit te zetten.

 

‘Waarschijnlijk zal Open Flow eerst op interne netwerken worden toegepast die bedrijven zelf in handen hebben. Surfnet zou één van de eerste grotere publiekelijke netwerken zijn’, geeft Van der Pol aan.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×