Nieuws
0

Groenten verbouwen in de woestijn

Mischa Brendel

Eind februari tekenden verschillende partijen een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van een pilotinstallatie in Qatar. Deze installatie moet in totaal één hectare woestijngrond veranderen in vruchtbare grond.

Het belangrijkste onderdeel van de pilotinstallatie is een thermische-zonne-energiecentrale (concentrated solar power plant, CSP-centrale) die stoom opwekt waarmee zeewater wordt verdampt. Deze zeewaterdamp wordt vervolgens door kassen geblazen waarin groenten worden verbouwd. De zeewaterdamp zorgt er niet alleen voor dat de planten in de kas minder vocht nodig hebben vanwege de hoge luchtvochtigheid, maar verlaagt ook de temperatuur in de kassen. Vervolgens wordt de – zoutere – zeewaterdamp buiten de kassen via heggen, die nog meer vocht aan de damp onttrekken – geleid naar speciale vijvers waar het zout wordt gekristalliseerd, zodat het als product verkocht kan worden.

De installatie krijgt tevens fotovoltaïsche zonnepanelen om energie op te wekken en daarnaast een moderne testfaciliteit voor de kweek van zeealgen. Hier zullen op commerciële schaal zeealgen worden gekweekt die gebruikt kunnen worden als nutriënten, als diervoer en voor de productie van biobrandstoffen.

De benodigde 5,3 miljoen dollar voor de pilotinstallatie is inmiddels binnengehaald.

www.saharaforestproject.com

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×