Nieuws

Grootste drijvende zonnepark ter wereld voor kust van IJmuiden

Het bedrijf SolarDuck gaat bij het offshore windpark Hollandse Kust West VII een drijvend zonnepark van 5MW realiseren. Het wordt, 53 km uit de kust van IJmuiden, het grootste drijvende zonnepark ter wereld.

Een drijvend zonnepark maakt deel uit van het winnend bod van RWE ́s dochteronderneming Oranje Wind Power II op het kavel. SolarDuck en RWE tekenden in juli dit jaar al een samenwerkingsovereenkomst. Het zal voor dit park de exclusieve leverancier zijn van drijvende zonne-energietechnologie (OFS) met geïntegreerde energieopslag.

Het bedrijf gebruikt driehoekige vlotten omdat deze – eenmaal aan elkaar gekoppeld – beter dan rechthoekige varianten meedeinen met de golven. Doordat het platform een meter boven het zeewater ligt, zal het zoute water alleen bij zwaar weer over de zonnepanelen heen slaan. In

SolarDuck is een Nederlands-Noors OFS-bedrijf met sterke wortels in de maritieme industrie. Het bedrijf is opgericht na een spin-off van Damen Shipyards. Sindsdien focust het bedrijf zich volledig op drijvende zonneparken. Dit project moet in 2026 zijn afgerond.

SolarDuck ́s CEO Koen Burgers noemt het zonnepark het ‘vlaggenschipproject voor SolarDuck’. “SolarDuck zal als eerste op deze schaal een hybride project bouwen en daarmee de robuustheid van onze oplossing aantonen, de belangrijke rol van systeemintegratie bij het bouwen van toekomstbestendige energiesystemen bewijzen en de opschaling van de technologie mogelijk maken om de toepassing ervan te versnellen.”

Het windpark HKW VII is een van de twee windparken met een capaciteit van 700MW die in 2026 operationeel moeten zijn.

Ocean Grazer

De Groningse spin-off Ocean Grazer vertelde nog in de laatste editie van Technisch Weekblad over de werking van hun product. Tijdens perioden met een lage of negatieve elektriciteitsvraag – lees: bij veel wind – wordt schoon water vanuit ingegraven betonnen tanks naar flexibele rubberen zakken op de zeebodem gepompt. Bij hoge elektriciteitsvraag – lees: windstil weer – vindt het omgekeerde plaats en wekt een generator juist stroom op.

Deze techniek zal ook worden toegepast bij windpark Hollandse Kust West VII. “Dit is een unieke kans voor Ocean Grazer om onze disruptieve technologie te demonstreren en we zijn trots dat ons systeem deel uitmaakt van deze blauwdruk voor de toekomst”, zegt CEO Frits Bliek van Ocean Grazer.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×