Nieuws
0

Herman Wijffels Innovatieprijs voor wind oogsten op daken

Indra Waardenburg

Het bedrijf Ibis Power is de winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs, die Rabobank Nederland op woensdag 14 november voor de elfde keer uitreikte. Met het Herman Wijffels Fonds, vernoemd naar de oud-directeur van de Rabobank, wil Rabobank Nederland duurzame innovaties stimuleren.

Ibis Power won vijftigduizend euro met zijn product Irwes (Integrated Roof Wind Energy System), een windenergiesysteem dat -zonder zichtbare windmolens- wind kan oogsten op daken van gebouwen. Het systeem haalt drie windstromen binnen: de wind die rechtstreeks naar binnen waait, de wind die door de gevel van het gebouw omhoog wordt gestuwd en de wind die over het systeem waait. Door de luchtstroom door een steeds kleiner wordende opening te sturen, neemt de snelheid toe en werkt het systeem ook bij weinig wind.

In april plaatste het bedrijf een volle schaal prototype van 3,6 bij 3,6 meter en zes meter hoog, naast het vliegveld Maastricht-Aachen Airport in Meerssen, om de windversnellingen en het gedrag te meten. De onderliggende doos die het twee meter hoge systeem ondersteunt, simuleert het bouwvolume. Eind dit jaar wordt het onderzoek naar het systeem uitgebreid met een pilot op het 57 meter hoge Vertigo gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU/e. Het Irwes systeem zal hierbij, met een afmeting van zes bij twaalf meter, wind opvangen uit het Zuid-Westen.

Flexsol Solutions won met zijn flexibele zonnecellen de tweede prijs (37.500 euro). De derde prijs (25.000 euro) ging naar het bedrijf Cleardetections voor het detecteren van nematoden, kleine (schadelijke) wormpjes in de bodem, met behulp van DNA-technieken.

De aanmoedigingsprijs van 10.000 euro ging naar het bedrijf In Vovo, dat in staat is het geslacht van kuikens te bepalen voordat deze uit het ei komen. De publieksprijs van 5.000 euro (die sinds 2011 door Rabobank Eindhoven-Veldhoven mogelijk wordt gemaakt) ging naar het bedrijf Sensotive, dat met de sensorsticker voor incontinentieverband de zorg wil verbeteren. 

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×