Nieuws
0

Higgs-deeltje vermoedelijk gevonden

Mischa Brendel

Wetenschappers van CERN maakten vandaag bekend dat zij een deeltje hebben ontdekt in de masseregio rond de 126 Giga-elektrovolt (GeV). Dat is in theorie de massa van het beruchte Higgs-deeltje, een elementair deeltje dat er de oorzaak van moet zijn waarom alle andere deeltjes massa hebben.

De bedenker van het theoretische deeltje, de Britse natuurkundige Peter Higgs, was speciaal uitgenodigd om bij de persconferentie aanwezig te zijn waar de CERN-wetenschappers bekendmaakten dat zij met de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) bij twee onafhankelijke experimenten, ATLAS en CMS, een nieuw deeltje hebben gedetecteerd rond de 126 GeV.

Lees verder onder de afbeelding

Weergave van de botsing in de CMS-detector waarbij het Higgs-boson vermoedelijk is waargenomen

Vermoedelijk gaat het dus om het Higgs-deeltje, al durfde CERN nog niet te zeggen dat dit zeker zo is. De onderzoekers willen eerst de verzamelde data nog verder bestuderen, mede omdat het bestaan van het nieuwe deeltje is aangetoond door de resultaten van de twee onafhankelijke experimenten te combineren en omdat ze apart van elkaar minder doorslaggevende resultaten geven. Daar staat tegenover dat de gecombineerde resultaten wel een zekerheidsfactor van 5 sigma heeft, wat inhoudt dat de kans dat de gevonden piek in de meetresultaten op toeval berust verwaarloosbaar is.

Het al dan niet vinden van het Higgs-boson is belangrijk, omdat dit deeltje het standaardmodel van de deeltjesfysica dat wetenschappers nu hanteren kloppend maakt. Vanwege de enorme invloed die het Higgs-boson op alle deeltjes heeft, wordt het ook wel het Goddeeltje genoemd.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×