Nieuws
0

Hoe kunnen we wél lessen trekken uit Fukushima?

Rijkert Knoppers

Wat is de overeenkomst tussen het ongeluk met de Amerikaanse kerncentrale op Three Mile Island (TMI) in 1979 en de dramatische gebeurtenissen bij de Japanse Fukushima centrale in 2011?

Hoewel TMI een drukwaterreactor was, terwijl de Japanse centrale tot de kokendwaterreactoren behoorde, is de technisch opbouw in grote lijnen hetzelfde, met name wat betreft de structuur van de kern en de fysische dimensies. Juist vanwege deze gelijkenis is het ongeluk bij Fukushima in grote lijnen goed te vergelijken met de gebeurtenissen bij TMI.

Maar ondanks het feit dat de ramp bij TMI naderhand door internationale kernenergiedeskundigen nauwlettend is bestudeerd, blijken hieruit weinig lessen getrokken te zijn. Zo hebben de Japanse kernenergiedeskundigen het tot op heden nagelaten om een goede beschrijving te geven van hoe het kernsmeltingsproces en de waterstofexplosie bij Fukushima gebeurden. Dit schrijft Michio Ishikawa (1934) in zijn nieuwste boek, waarin hij gedetailleerd de Fukushima-ramp analyseert.

Ishikawa, een kernenergiedeskundige die onder meer verbonden was aan het voormalige Japan Atomic Energy Research Institute en het Japan Nuclear Safety Institute, blikt niet alleen terug op de dramatische gebeurtenis, maar analyseert vervolgens ook aan welke eisen een veilig ontwerp van kerncentrales moet voldoen, onder meer in verband met eventuele terroristische aanslagen. Tevens gaat hij in op hoe de ontmanteling van de Fukushima reactor de komende tientallen jaren het beste kan gebeuren. Hij pleit bijvoorbeeld voor de aanleg van een heliport, zodat ook buitenlandse wetenschappers gemakkelijk het terrein kunnen bezoeken en van het ontmantelingsproces kunnen leren.

Study of the Fukushima Daiichi Nuclear Accident Process; What caused the core melt and hydrogen explosion?; Michio Ishikawa; Springer Verlag; 230 pag; € 99,99

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×