Grootverbruikers van elektriciteit in Noord-Brabant en Limburg kunnen weer worden aangesloten op het hoogspanningsnet. Door het toepassen van congestiemanagement (spitsmijden) komt er ongeveer 1700 MW aan extra ruimte beschikbaar. Daardoor kunnen grootverbruikers en een aantal wind- en zonneparken worden aangesloten.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de landelijke netbeheerder TenneT de afgelopen maanden heeft uitgevoerd.
Het hoogspanningsnet in beide provincies bereikte in juni de grenzen van de aanwezige capaciteit. Dit werd veroorzaakt door een grote toename aan aanvragen van de industriële partijen om te elektrificeren, initiatiefnemers van batterijen en producenten van duurzame energie. Ook was er sprake van een groei van het aantal laadpalen en warmtepompen.
Er werd daarom een voorlopige pauze ingelast voor nieuwe bedrijven die om een aansluiting vroegen, zowel voor grootschalige afname als opwek van elektriciteit. Ook verzoeken van bestaande bedrijven die hun aansluiting wilden verzwaren, konden niet worden gehonoreerd.
TenneT heeft afgelopen maanden onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te kunnen passen. Dit is vergelijkbaar met het systeem van ‘spitsmijden’; gebruikers van het net wordt gevraagd om tegen een vergoeding op drukke momenten het net te ontlasten, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe aansluitingen.
Hiermee komt er circa 1700 MW extra capaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet.
Voor bedrijven die een aansluiting willen of hun aansluiting willen verzwaren, komt er in totaal 722 MW beschikbaar. Dit is in theorie voldoende voor alle grootverbruikers die op een wacht- of interesselijst staan. Voor de aanvragers van zonneparken en windmolens komt er 960 MW aan extra capaciteit bij. Dit is niet voldoende om álle partijen die wachten aan te sluiten.
In december is het nieuwe systeem operationeel. Om de capaciteit op het net te structureel vergroten, investeert TenneT de komende tien jaar circa twee miljard euro in beide provincies. Hiervoor wordt de capaciteit op sommige plekken verdrievoudigd. De regionale netbeheerder Enexis investeert de komende tien jaar 2,8 miljard euro om haar netten gereed te maken voor het energiesysteem van de toekomst. In Noord-Brabant en Limburg worden 57 van de zestig stations verzwaard en vijf nieuwe hoogspannings- en middenspanningsstations gerealiseerd.