Nieuws
0

Huis-, tuin- en keukenexperimenten

Indra Waardenburg

Vaak volgt een website pas na de verschijning van een boek, maar bij het Proefjesboek van Arno Verweij is dit precies andersom.

Het boek komt voort uit proefjes.nl, de website die Robbert Dijkgraaf in 2004 heeft opgericht om kinderen vanaf acht jaar kennis te laten maken met wetenschap en techniek. Op deze website staan 213 verschillende proefjes op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie, waarvan er 65 in het boek zijn opgenomen.

Op het eerste gezicht oogt het boek als een kinderkookboek, inclusief de waarschuwing dat je de hulp van een volwassene nodig hebt bij het aansteken van lucifers. Bij elke proef staan de benodigdheden en een stappenplan. Vervolgens zijn er vragen om over na te denken en waarbij het meestal draait om het doen van een voorspelling of zeggen wat je ziet gebeuren. Op elke tweede bladzijde staan de antwoorden op de vragen en een uitleg van het proefje, zowel een eenvoudige uitleg als een extra uitleg voor oudere kinderen en volwassenen. De blauwe proefjesmonsters, getekend door Tijn Snoodijk, zijn door het hele boek te vinden en geven het boek een vrolijke en luchtige uitstraling. 

De proeven zijn makkelijk uitvoerbaar met materiaal dat waarschijnlijk al bij iedereen in huis ligt en anders snel te verkrijgen is. Een leuke uitdaging dus voor kinderen en stiekem ook voor volwassen.

 

Onderwerp:
ArbeidsmarktOnderwijs

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×