Nieuws
0

Hybride velden voor Britse topteams

Teake Zuidema

De legendarische Engelse voetbaltrainer Brian Clough liet regelmatig voor de thuiswedstrijden van Derby County extra water en modder op het veld aanbrengen. Dat was beter voor de speelwijze van zijn team, meende hij.

Tegenwoordig spelen alle Britse topclubs op hybride grasmatten van 97 % gras en 3 % kunstvezel; heel anders dus dan de 100 % kunstvezel grasmatten die in Nederland momenteel onder vuur liggen. Het tijdschrift Engineering & Technology beschrijft in een interessant artikel hoe deze hybride matten worden gemaakt.

Nadat het grastapijt is uitgerold komt een lasergestuurde ‘naaimachine’ het veld op, legt E&T uit. Deze weeft een garen van polyethyleen of polypropyleen tot 18 cm diep in de aarde. Het garen zorgt ervoor dat de zone waarin de graswortels groeien compact blijft. In combinatie met een goede drainage en grondverwarming zijn deze hybride grasmatten onder alle weersomstandigheden goed bespeelbaar. Er zijn critici – waaronder de voormalige bondscoach Roy Hodgson – die stellen dat deze hybride grasvelden meer blessures veroorzaken dan puur gras.

En oh ja: de Nederlandse discussie rond het vermeend verhoogde risico op kanker door de rubberkorrels tussen de kunststofvezels komt in een kadertje ook aan bod.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×