Nieuws
0

Informatiemodellen bouw steeds beter

Christian Jongeneel

Dankzij het ontstaan van standaarden kunnen partijen in de bouw steeds soepeler elektronisch informatie uitwisselen, bleek tijdens de Bouwbeurs twee weken geleden in Utrecht.

De vele partijen in de bouw (architecten, aannemers, installateurs, toeleveranciers) hebben van oudsher ieder hun eigen informatiesystemen. Omdat integrale aanpak van bouwprojecten steeds meer een vereiste wordt, moeten die systemen met elkaar samenwerken – en dat gaat niet altijd even soepel. De komst van de zogeheten IFC-standaard voor bouwinformatiemodellen (BIM) brengt daar langzaam verandering in.

 

Dat bleek ook uit de BIMCase-week, een modelbouwwedstrijd die jaarlijks tijdens de beurs gehouden wordt. Drie teams van twintig mensen uit verschillende disciplines kregen vier dagen de tijd om een renovatie-opdracht in een model te vangen, met als hulpmiddelen de software die ze in hun eigen praktijk doorgaans gebruiken. ‘Als uitgangspunt krijgen de teams van ons een model van het bestaande gebouw’, legde drs.ing. Jan Kees Pikkaart uit namens de organiserende stichting. ‘In dat model staan fouten, want dat is in de realiteit ook altijd zo.’

 

Twee van de drie teams maakten tijdens hun eindpresentatie een punt van slecht samenwerkende software, maar ook zij slaagden erin fraaie animaties te presenteren van hun oplossing voor de renovatie. Steeds meer software heeft namelijk een interface naar de standaard IFC, zodat de pakketten via die omweg toch aan elkaar te knopen zijn. Het derde team, dat de uiteindelijke winnaar werd, legde juist de nadruk op wat er allemaal al wél kan en concentreerde zich daarom op een zo ingenieus mogelijke oplossing van het renovatieproject, in plaats van de datamodellen.

 

Tijdens de beurs werd ook de uitslag van een andere wedstrijd bekend gemaakt, ‘Hoe slim is uw BIM’, georganiseerd door Bouwend Nederland en TNO. Hierbij gaat het om modellen die zich in de praktijk bewezen hebben. Winnaar werd installatieadviesbureau Veccins3D uit Wezep met het project Deventrade, een pand voor een groothandel in sportartikelen in Deventer.

 

Veccins3D onderscheidde zich volgens de jury door de doelmatigheid waarmee het BIM inzette. In die aanpak speelt de IFC-standaard een grote rol, waardoor de aanpak van Veccins3D ook goed aansluit bij andermans projecten – en die samenwerking over branches en bedrijven heen is precies waar de bouwwereld naartoe wil.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×