Nieuws
0

Ingenieursbureaus ook groen in eigen huis

Thomas van de Sandt

Bij steeds meer bouwprojecten komen ingenieursbureaus met ‘groene’ oplossingen. DHV en Arcadis willen ook in eigen huis voorop lopen en weten daarbij de voordelige regelingen goed te vinden.

DHV heeft als eerste bedrijf een groenverklaring gekregen voor de renovatie van het hoofdkantoor in Amersfoort. Zo’n verklaring, afgegeven door het ministerie van Vrom, is nodig voor het verkrijgen van zogenaamde groene financiering. Daarbij kan een bedrijf tegen lage rente lenen voor projecten om gebouwen te verduurzamen.

DHV wil het energielabel van het hoofdkantoor, dat dateert uit de jaren zeventig, van G naar A brengen, onder meer door een intelligente klimaatregeling. Volgens de planning is de renovatie in januari 2011 afgerond. ‘De sterkte zit hem in de integrale aanpak: we brengen gevel, dak en installaties met elkaar in verband’, zegt Leo Janssen, directeur projecten bij DHV. Het totale gasverbruik moet met 75 procent omlaag, het elektriciteitsgebruik met 25 procent. De renovatie past in de doelstelling die DHV heeft uitgesproken om in 2015 wereldwijd de CO2-uitstoot per medewerker met 25 procent te verlagen ten opzichte van 2008.

Ook Arcadis is beloond voor zijn inspanningen om de eigen CO2-uitstoot terug te dringen. Het bureau is als eerste gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder van ProRail. Arcadis krijgt hierdoor een gunningsvoordeel bij bepaalde aanbestedingen van de spoorbeheerder.

Op deze manier wil ProRail maatschappelijk ondernemen van de inschrijvers stimuleren. Bedrijven met een certificaat moeten hun eigen huis op orde hebben wat betreft energieverbruik en CO2-uitstoot. Ook moeten zij plannen hebben deze in de toekomst verder terug te dringen.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×