Mischa Brendel
Met hun boek De Gaskolonie duiken NOS-redacteurs Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start in de geschiedenis van, de politiek rondom en het leed veroorzaakt door het Groninger gasveld. Ze ondervroegen alles betrokken partijen, zoals de NAM, de Rijksoverheid en omwonenden over zowel de feitelijke gebeurtenissen als de persoonlijke ervaringen van wat tot een van de grootste hoofdpijndossiers van minister Kamp van EZ is verworden.
Het boek leest soms bijna als een thriller. Dat ligt niet zozeer aan de schrijfstijl, maar vooral aan de intriges die er rond dit onderwerp spelen: geheime rapporten en afspraken, mensen die niets mogen zeggen, onduidelijkheid over wie nu de touwtjes in handen heeft, etc.
De grote vraag die opduikt en waar het boek jammer genoeg, maar geheel begrijpelijk, geen bevredigend antwoord op geeft: waarom zijn er nog steeds geen volledig onafhankelijke onderzoeken geweest naar de geïnduceerde aardbevingen in Groningen en naar alternatieve vormen van gaswinning? Waar het boek wél inzicht in geeft, is waarom de Groningers zich belazerd voelen, waarom de overheid de zaak niet simpelweg sluit en waarom de NAM zich niet zomaar de les laat lezen.
Een boek dat zeker gelezen moet worden om de nodige inzichten rondom de intriges van de Groningse aardgaswinning te verkrijgen.