Nieuws
0

Jaarlijks € 20 miljoen voor supercomputer

Gerald Schut

Vanaf dit jaar wil het kabinet jaarlijks € 20 miljoen uittrekken voor een beter digitale ondersteuning van onderzoekers. Het grootste deel van dit geld gaat naar supercomputers om big data over bijvoorbeeld klimaatverandering en zorg te analyseren. Dat heeft minister Van Engelshoven (OCW) laten weten.

Ook wil het kabinet tot jaarlijks € 70 miljoen extra uittrekken voor onderzoek en onderwijs in de sector Bèta en techniek en € 60 miljoen steken in  onderzoeksprojecten waarin Nederlandse instellingen samenwerken met grote internationale onderzoeksfaciliteiten als het CERN en ESO. Het kabinet hoopt dat dit ook zal leiden tot Nederlandse bedrijven bij de bouw van nieuwe laboratoria.

Tenslotte krijgt de Nationale Wetenschapsagenda vorm. Daarvoor is dit jaar € 70 miljoen beschikbaar, oplopend tot € 130 miljoen in 2020. De Nationale Wetenschapsagenda, die al op kleinere schaal was afgetrapt, beoogd samenwerking te stimuleren tussen universiteiten, hogescholen en andere onderzoeksinstituten bij het doen van fundamenteel en maatschappelijk onderzoek.

Onderwerp:
AiBedrijfsvoeringBeleidRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×