Nieuws
0

Kas op dak Amsterdams hotel

Thomas van de Sandt

  • Eten uit kas in restaurant
  • Slimme gevel

Met het plaatsen van een kas op het dak, is het hoogste punt bereikt bij de bouw van het 70 m hoge Hotel Amstelkwartier in Amsterdam. Het hotel probeert zowel wat betreft energie, water, afval als materiaalgebruik de kringloop zoveel mogelijk te sluiten. In de kas gekweekte groente, fruit, kruiden en zelfs vissen worden straks in het restaurant geserveerd.

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros en ingenieursbureau Arup hebben voor het hotel (een ontwerp van architectenbureaus Mulderblauw en Paul de Ruiter) heel wat installatietechnische hoogtepuntjes in huis. Belangrijk is onder andere de glazen gevel met luiken die op momenten dat de bezoeker slaapt of afwezig is door het gebouwbeheersysteem worden aangestuurd. De schuivende luiken zijn geïsoleerd en hebben rondom borstels, zodat een isolerende spouw tussen het luik en het glas ontstaat. Dichte luiken verhogen zo de isolatiewaarde van de gevel, terwijl met de luiken open juist zonlicht de kamers kan verwarmen. In combinatie met het klimaatsysteem levert de slimme gevel volgens de bouwers een energiebesparing van 65 % op.

De overige energie moet zelf worden opgewekt, deels met biomassa afkomstig uit het hotel. Grijs water (uit bijvoorbeeld de douche en de keuken) wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen. De kas maakt gebruik van regenwater en CO2 uit de gebruikte ventilatielucht. De gebruikte materialen zijn voor zover mogelijk gerecycled of opnieuw te gebruiken. Voor het kweken van gewassen en vissen in de kas past het hotel geavanceerde technieken toe, zoals vertical farming (het kweken van meerdere rijen planten boven elkaar) en aquaponics (gebruik maken van symbiotische waterplanten en dieren).

Op het moment is de aannemer druk met het plaatsen van de gevelelementen op de 22 verdiepingen van het 70 m hoge gebouw. Naar verwachting wordt het hotel in het derde kwartaal 2016 opgeleverd.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×