Nieuws
0

Kijker bepaalt richting van camera

Mischa Brendel

Het Groningse bedrijf yellowBird maakt 360-graden-films waarin de kijker zelf de camera kan sturen.

YellowBird maakt de films met een speciale camera, vergelijkbaar met de camera die Google gebruikt voor het maken van foto’s voor Streetview. Het grote verschil is echter dat yellowBird werkt met bewegende beelden.

 

Het apparaat dat de opnames maakt is een gele cilinder met zes lenzen. Vijf van deze lenzen filmen in een cirkelvorm; de zesde lens filmt naar boven of naar beneden, afhankelijk van wat voor film er gemaakt wordt. Tegelijkertijd neemt een surround microfoon het omgevingsgeluid op. Het beeldmateriaal wordt in een studio vervolgens samengevoegd tot één film. Deze film heeft een resolutie van 3500 bij 1750 pixels die hiermee flink hoger ligt dan de resolutie van een hd-tv.

 

Het bedrijf maakte al enkele 360-graden-filmpjes voor reclames en registraties van verschillende evenementen. De eerste klus van het bedrijf was een sing-along met de zangeres Pink, voor telecombedrijf T-Mobile. Ook maakte yellowBird een 360-graden-versie van de bekende reclame van Heineken met de inloopvriezer. En sinds enige tijd is het ook mogelijk om de filmpjes van yellowBird op YouTube te bekijken. Omdat de films afgespeeld moeten worden met een speciaal ontwikkeld programma, was er enig werk en tijd voor nodig om de films op deze website te krijgen.

 

YellowBird maakt voor het produceren van de films gebruik van allerlei constructies om het apparaat in of op te bevestigen. Zo kan iemand het apparaat boven zich dragen terwijl hij loopt (zie foto) en is het mogelijk om de speciale camera aan een helikopter te bevestigen. Maar de camera kan bijvoorbeeld ook op een Segway of een speelgoed auto worden gemonteerd.

 

Het bedrijf yellowBird is opgericht door Rafaël Redczus en Marc Groothelm. Beiden studeerden aan de Rijksuniversiteit Groningen en ze kwamen elkaar tegen tijdens de eindpresentaties van de Management Game voor de opleiding bedrijfskunde. Zes jaar later, in 2009, richtten zij yellowBird op. De twee zijn momenteel in onderhandeling met investeerders om hun bedrijf uit te breiden.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatiseringVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×