Nieuws
0

Kleine pick-and-place robot van fabriek naar kliniek

Marianne Pinckaers

Snellere en nauwkeurigere robots van 15 bij 15 bij 20 mm gaan mogelijk medische micro-operaties uitvoeren. Ook kunnen de robots worden gebruikt in protheses, volgens onderzoekers aan Harvard University.

Delta-robots – waarop de milliDelta is gebaseerd – zijn ontworpen om snelle heen-en-weer-bewegingen te kunnen maken, zoals het oppakken en neerzetten van objecten. Zulke snelle en precieze handelingen zijn niet alleen nuttig voor fabrieksmachines, maar ook voor operatierobots.

De robots bestaan uit twee parallelle platen verbonden met drie ‘armen’ die elk op de hoek van een driehoek staan. Dankzij een hoog elektrisch vermogen kunnen de armen nauwkeurig buigen en uitrekken, waardoor de platen ten opzichte van elkaar bewegen. Hierdoor kan de milliDelta ingewikkelde bewegingen maken, zoals een cirkel en een ster. Bovendien kan dit met een zeer hoge snelheid, 15 tot 25 keer sneller dan huidige Delta-robots. Aan een van de platen komt bijvoorbeeld een grijper of een naald te hangen, waarmee de robot acties kan uitvoeren.

Lees verder onder de video

De milliDelta is niet alleen geschikt voor het uitvoeren van micro-operaties, maar kan ook chirurgen ondersteunen die operaties handmatig uitvoeren. De robot kan namelijk 81 % van het trillen van de handen corrigeren, constateren de onderzoekers.

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×