Nieuws
0

Komeetjager Rosetta ontwaakt uit ‘winterslaap’

Mischa Brendel

Komeetjager Rosetta ontwaakte op 20 januari om 11.00 uur uit een 957 dagen durende slaap, nadat ruimtevaartorganisatie ESA hiertoe vanuit het Duitse Darmstadt het signaal gaf.

Om 19:18 uur ontving ESA het antwoordsignaal van , die zich momenteel op zo’n 673 miljoen km bij de zon vandaan bevindt (ter vergelijking: de aarde bevindt zich iets minder dan 150 miljoen km bij de zon vandaan), relatief dicht bij Jupiter. Rosetta nadert langzaam maar zeker haar bestemming, komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko die zich verder naar het centrum van het zonnestelsel beweegt.

De ruimtesonde werd voor het koudste gedeelte van de reis in een ‘winterslaap’ gebracht, om energie te besparen. Rosetta reisde namelijk door de asteroïdengordel waardoor ze tijdelijk veel minder zonlicht, de voornaamste energiebron van de ruimtesonde, ontving. Rosetta moet de meest gedetailleerde studie van een komeet tot nu toe uitvoeren, met als doel meer licht te werpen op hoe ons zonnestelsel eruitzag voor de vorming van de planeten.

Lees verder onder het filmpje

De oorspronkelijke lancering van Rosetta op 12 januari 2003 werd geannuleerd, omdat er iets mis bleek met het type lanceerraket dat gebruikt zou worden. Toen dit euvel was verholpen, kon Rosetta haar rendez-vous met komeet 46P/Wirtanen niet meer halen en selecteerde ESA een nieuwe komeet: 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta werd uiteindelijk gelanceerd op 2 maart 2004.

De ruimtesonde heeft naast twaalf instrumenten ook de robotlander Philae aan boord, die op zijn beurt negen instrumenten bij zich draagt. Rosetta zal vanaf augustus 2014 de komeet in kaart gaan brengen, door zich in een baan om 67P te bewegen. In november lanceert de ruimtesonde zijn robotlander naar het oppervlak van de komeet. Philae vuurt vervolgens harpoenen af om zichzelf aan de komeet te verankeren.

Rosetta heeft onder meer drie spectroscopen, een microgolfradio en een radar aan boord; Philae draagt onder andere een spectroscoop, een gaschromatograaf en een radar bij zich. De robotlander moet in ieder geval een week metingen gaan verrichten, maar mogelijk zal zijn missie meer dan een maand gaan duren, afhankelijk van hoe de systemen zich houden. Rosetta blijft tot en met december 2015 meevliegen met de komeet, die steeds dichter bij de zon zal komen.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten