Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • 3d-scan per smartphone
  • Nieuwe kabelbaan

Wie snel een object wil kopiëren met een 3d-printer, heeft een 3d-scanner nodig. Deze kosten rond de € 6000, maar Scoobe3D uit Augsburg brengt deze maand een exemplaar op de markt voor € 911, welke op de usb-poort van een smartphone aan te sluiten is. De bijbehorende app zet opnamen per smartphone-camera om in een voor 3d-printers verwerkbare dataset. Trillende handen beïnvloeden de kwaliteit van de opname niet, aldus uitvinder Julian Berlow.

De stof chroom VI, toegepast bij het verchromen van metalen delen, wordt per 21 september verboden. Een mogelijk alternatief is het laser-opdampen van kobalt, titanium of aluminium. Het probleem hierbij is echter de lage productiesnelheid (10 – 40 cm²/min) en het feit dat alleen dikke lagen (minimaal 500 µm) kunnen worden opgebracht. Maar met het door Fraunhofer en RWTH Aachen ontwikkelde Ehla-proces (Extrem Hochgeschwindigkeits Laserauftragschweizen) is dat voorbij. Dit proces brengt lagen op met een snelheid van 250 cm²/min, en in diktes van 50 tot 400 µm.

Elk jaar komt er in Duitsland ruim 2 miljoen ton geëxpandeerd polystyreen (EPS) vrij. De verwerking daarvan is problematisch, vooral als het de vlamvertrager hexabroomcyclododecaan (HBCDD) bevat. Deze laatste stof moet worden afgescheiden en volledig verbrand. Voor die afscheiding hebben de bedrijven EPC Engineering en Creacycle samen met Fraunhofer het Creasolv-proces ontwikkeld. Het EPS wordt met een oplosmiddel vloeibaar gemaakt, waarna door filtering in meerdere stappen het HBCDD eruit wordt verwijderd. Wat overblijft is zuiver EPS in granulaatvorm.

Een betonsoort waarin fijne houtsnippers grind en zand vervangen. Dit hebben onderzoekers van de Hochschule für Technik und Architektur Fribourg (Zwitserland) ontwikkeld. Zij claimen dat dergelijk beton – met een houtaandeel tot ruim 50 % – ook dragende functies in constructies kan vervullen, al erkennen ze dat er nog veel onderzoek moet plaatsvinden voordat er huizen met dragende elementen van houtbeton gebouwd kunnen worden.

Bij de Zugspitze, met 2.962 m de hoogste berg van Duitsland, wordt een nieuwe kabelbaan van superlatieven gebouwd. Deze heeft een lengte van 4.470 m en wordt gedragen door slechts één mast van 127 m hoogte; het langste vrije deel meet 3.213 m. De dragende kabel bestaat uit vier staalkabels van elk 72 mm doorsnee en een gewicht van 150 ton. De baan telt twee cabines (met glazen vloer), elk met ruimte voor 120 personen. Twee elektromotoren, van elk 900 kW, in het dalstation drijven de kabelbaan aan. Het bergstation bevindt zich op een hoogte van 2.944 m. De baan moet eind dit jaar in bedrijf gaan.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten