Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • Nieuwe Bosch-campus
  • EEG-Umlage stijgt
  • Waterstoffiets
  • Pilotentrainingssoftware
  • Hergebruik accu’s

R&D-campus Bosch 

Bondskanselier Merkel heeft onlangs de nieuwe in Renningen bij Stuttgart geopend. Deze vervangt drie over Stuttgart verspreide locaties. Op de campus in Renningen werken 1.700 wetenschappers en ingenieurs. Bosch heeft er € 300 miljoen in geïnvesteerd. Er staan onder andere laboratoria voor fysisch, chemisch en software-onderzoek; ook is er een circuit voor het testen van rij-assistentsystemen. De campus is zodanig gebouwd dat onderzoekers elkaar gemakkelijk tegen het lijf lopen. Renningen vormt het knooppunt in de wereldwijde r&d van Bosch, met 45.700 medewerkers op 95 standplaatsen in 25 landen. Bosch is een belangrijke toeleverancier van de auto-industrie en producent van witgoed.

De , de opslag op de stroomprijs om de Energiewende te financieren, stijgt volgend jaar naar het nog niet eerder bereikte niveau van 6,354 cent per kWh. Uit de opbrengst van de toeslag krijgen eigenaren van windmolens, zonne-installaties en bioraffinaderijen het verschil uitgekeerd tussen de gegarandeerde vaste prijs van door hen geproduceerde stroom (een stijgende hoeveelheid) en de – dalende – prijs van op de beurs verhandelde stroom. In totaal zal de EEG-Umlage in 2016 bijna € 23 miljard opbrengen.

Producent van industriële gassen Linde heeft een ontwikkeld waarbij de accu is vervangen door een brandstofcel met een waterstofcontainer ter grootte van een veldfles. Deze laatste bestaat uit aluminium en koolstofvezel en slaat 34 g waterstof op (goed voor 1000 Wh) onder een druk van 340 bar. Dit geeft de fiets een elektrische actieradius van meer dan 100 km. De waterstof kan thuis in zes minuten worden bijgevuld uit een 20 l fles. Linde beperkt zich tot de productie van een pilotserie van honderd waterstoffietsen.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft de twintig medewerkers tellende Keulse onderneming . Dit bedrijf is marktleider in programmatuur ter opleiding van luchtvaartpersoneel voor de Europese markt. Boeing leidt wereldwijd dagelijks 1.200 mensen op tot bijvoorbeeld piloot, onderhoudstechnicus of vliegveiligheidsmedewerker. Volgens de Amerikaanse producent zijn tot 2035 voor alle luchtvaartmaatschappijen maar liefst 560.000 nieuwe piloten nodig.

Daimler bouwt samen met energiedienstverlener Getec in Lünen bij Dortmund een , samengesteld uit tweedehands auto-accu’s. Lithiumionaccu’s van elektrische auto’s worden vervangen zodra ze 20 % van hun capaciteit hebben verloren. Dan kunnen ze echter nog tien jaar mee in een statisch opslagsysteem. Binnenkort worden de eerste 650 modules geplaatst, afkomstig uit elektrische Smarts. Komend voorjaar gaat de opslag in bedrijf. Met tweeduizend accu’s zit het gebouw ‘vol’.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×