Henk Tolsma
- Wereldkaart van stroomnetten
- Scheepsbouwnatie
- Stijging CO2-emissie
Het project OpenGridMap van de TU München beoogt een wereldkaart van stroomnetten te maken. Vrijwilligers over de hele wereld (maar nog niet uit Nederland) verzamelen data over de positie van fossiele energiecentrales, windturbines, zonnepanelen, trafohuisjes en elektriciteitsleidingen. Onderzoekers in München nemen die gegevens op in het open landkaartsysteem OpenStreetMap. Doel is daarmee simulaties te maken over de invoering van duurzame energie in die netten en te kijken waar knelpunten zitten of overcapaciteit kan ontstaan. Siemens en de Wereldbank subsidiëren het project.
Personenauto’s van 1998 of ouder maken 23 % uit van het Duitse personenautobestand van 44,5 miljoen stuks, maar inzittenden van deze voertuigen vormen 60 % van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Oorzaak: het ontbreken van moderne veiligheidsvoorzieningen, zoals signalering van niet vastgemaakte veiligheidsriemen, ontbrekende airbags en rij-assistentsystemen. Net als in Nederland stijgt sinds 2014 ook in Duitsland het aantal verkeersdoden (3.459 in 2015). Als de helft van degenen die geen veiligheidsriem vastmaken dat wel zouden doen, scheelt dat jaarlijks 200 doden, aldus de Verein Deutscher Ingenieure.
Duitsland een scheepsbouwnatie? Voor Europese begrippen zeker. De branche telt 2.700 bedrijven – waaronder 130 werven – met vorig jaar € 17 miljard omzet en 80.000 werknemers. De meeste bedrijven bevinden zich in de nabijheid van de Noord- en Oostzeekust, en verder langs de grote rivieren. De branche staat voor grote uitdagingen. Schepen moeten hun energie- en milieuprestatie verbeteren. Ook moeten ze tijdens de vaart meer data communiceren met reder en werf, want dat gebeurt nu nog slechts mondjesmaat.
In 2015 stootten alle Duitse personenauto’s 4,6 % meer koolstofdioxide uit dan in 2008, aldus het Statistisches Bundesamt (Destatis). De oorzaak ligt in de toename van het aantal auto’s in die periode, het grotere aantal verreden kilometers per auto en de groei van het gemiddelde motorvermogen per auto. De stijging van de CO2-emissie wordt geremd door de afname van het gemiddelde verbruik per auto. Met name de sterk gestegen verkoop van dorstige Sports Utility Vehicles verhoogt de CO2-emissie.
De Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen heeft voor 2016 de onderscheiding voor duurzaam bouwen toegekend aan de nieuwbouw van het Schmuttertal Gymnasium in Diedorf (bij Augsburg). De school bestaat uit vier uit hout opgetrokken, geschakelde gebouwen die goed bij het nabijgelegen natuurpark passen. Met zonnepanelen op het dak en een efficiënte verwarmingsinstallatie kan het gebouw over de hele levensduur meer energie opwekken dan het verbruikt. De geluidsdempende vloeren tussen de etages zijn speciaal voor de school ontwikkeld.