Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • Hoogste, snelste skiliften
  • Leesten printen
  • Stikstofkatalysator

Het wetenschapscentrum Jülich ontwikkelt met collega’s een katalysator die stikstofoxiden (NOx) grotendeels verwijdert uit de uitlaatgassen van dieselmotoren. De katalysator werkt zonder hulpstoffen en ook bij lagere temperaturen. Het afgevangen stikstofoxide wordt met nieuwe keramische materialen niet zoals gebruikelijk direct omgezet in stikstof, maar in ammoniak die in de katalysator wordt opgeslagen. De ammoniak zet vervolgens het stikstofoxide om in stikstof. Nu bestaat er alleen nog maar een proefopstelling; over drie jaar is er een prototype.

Het Laser Zentrum Hannover (LZH) heeft een methode ontwikkeld om met een laser glazen ampullen te graveren met een nummer of streepjescode. De gravering is slechts enkele nanometers diep en kan worden aangebracht op vlakke en gebogen oppervlakken. Ook ontwikkelt het LZH een techniek om deze codes af te lezen. Deze graveertechniek is in te zetten om bijvoorbeeld medicamenten in glazen ampullen bestand te maken tegen vervalsing of productpiraterij.

Oberle Gesunde Schuhe, van oudsher een bedrijf waar handmatig wordt gewerkt, is overgestapt op 3d-scannen en -printen. Het bedrijf uit Ettenheim dat orthopedisch schoeisel en aangepaste sportschoenen produceert, maakt allereerst een 3d-scan van een voet. Met behulp van die scan produceert een 3d-printer vervolgens een leest op basis waarvan een schoen wordt gemaakt. Dit leidt tot een snellere productie en minder afval. Het maken van modellen en leesten van gips, schuimstof, of hout is hiermee voor het bedrijf verleden tijd.

Jaarlijks sterven in Duitsland 56.000 mensen aan bloedvergiftiging. Bij bloedvergiftiging worden de nieren aangetast; ook lever en longen lopen gevaar. De gebruikelijke nier­dialyse pakt alleen het probleem in de nieren aan. Nu heeft Hepa Wash uit München apparatuur en medicijnen ontwikkeld die alle drie de organen gifvrij maken. Het Advos-proces (Advanced Organ Support) elimineert niet alleen de wateroplosbare toxines, zoals bij nier­dialyse, maar door toevoeging van het eiwitmolecuul al­bumine aan de dialyse­vloeistof ook hepato- en nefrotoxine (die de lever bescha­digen) en koolstofdioxide. Al twintig dialysecentra in Duitsland maken gebruik van Advos.

De website ingenieur.de heeft een overzicht gemaakt van langste, hoogste, snelste skiliften ter wereld. De nieuwe Eibseebahn naar de top van de Zugspitse staat in die lijst met de twee verst uit elkaar staande draagmasten voor gondels, met een vrijdragende afstand van 3,2 km. Deze baan gaat in december in gebruik. Bad Reichenhall in Beieren, tegen de Oostenrijkse grens, telt de oudste skilift ter wereld: deze is al 90 jaar in gebruik. Het mooiste uitzicht levert het niet overdekte bordes op het bergstation van de Zwitserse Stanserhornbahn (zie foto). 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×