Nieuws
0

Kunststof damwand sterk en flexibel

Benno Boeters

Deltares beproeft in de Deltagoot een kunststof damwand die ontworpen is voor oevers waar weinig ruimte is voor een dijk met een breed talud, of waar de ondergrond zo slap is dat elke dijkophoging leidt tot verzakking, zoals bijvoorbeeld in delen van Indonesië.

Bijzonder aan deze door Armour Group in Australië gemaakte damwanden van glasvezelversterkt kunststof is dat ze zowel sterk als flexibel zijn. ‘Na een extreme storm kan de wand wel 10 cm aan de bovenkant naar achter zijn verplaatst’, zegt Mark Klein Breteler van Deltares.

De Armour Wall-damwandplanken moeten wel in een dubbele rij geplaatst worden, zodat er zand tussen kan worden gestort. De twee rijen staan enkele meters van elkaar, en ook aan de buitenkant van de wanden moet een berm van zand tegen de wand zorgen voor meer stabiliteit. Dwarsverbindingen tussen de wanden verhogen de robuustheid. De damwanden zijn hol, 20 cm dik en 57 cm breed. Kunststof is onderhoudsarm, heeft een zeer lange levensduur en zand is goedkoop; kortom een ‘kosteneffectieve waterkering’, zegt Deltares.

De damwanden worden wel op ware breedte beproefd, maar niet op volledige lengte. De Deltagoot is 9,5 m diep, terwijl de planken in de praktijk 20 m lang zijn. Deltares lost dat op door 8,5 m lange damwanden te testen, waarbij een staalconstructie op de bodem en een rubberprofiel bewegingsvrijheid geven. ‘Zo simuleren we de situatie bij volledige lengte, kan de wand kantelen en kunnen we er toch allerlei golven op ware grootte op loslaten’, aldus Klein Breteler.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×