Edo Beerda
Leveringszekerheid is in de energiewereld van levensbelang, maar er zijn ook grootverbruikers die best even zonder stroom kunnen.
Technostarter Peeeks helpt hierbij door actieve vraagsturing voor lage tarieven en zorgt tegelijkertijd voor slimme opslag van duurzame energie.
Het product van de starter uit incubator Yes!Delft bestaat slechts voor een klein deel uit hardware: een kastje met elektronica communiceert lokaal met machines en registreert in real-time het energieverbruik. De echte vinding bestaat uit software, die het elektriciteitsnet afstruint op zoek naar overschotten of tekorten. ‘De intelligentie van ons product zit in ons cloud-systeem, dat kan reageren op de elektriciteitsprijzen die per minuut fluctueren’, vertelt Wouters Robers, ‘president of opportunities’ van Peeeks. ‘Op basis van die informatie kan het kastje de machine flexibel – ‘Flex’ – aansturen.’
Het gaat om partijen met machines met een flexibele elektriciteitsafname, zoals koelhuizen, gemalen, schaatsbanen, of olieterminals. Een goed geïsoleerd koelhuis kan best een tijdje op temperatuur blijven wanneer je de koelmachines uitzet bij een hoge elektriciteitsprijs. Maar je kunt ook juist doorkoelen wanneer er laaggeprijsde energie voorradig is.
Nu nog moeten energiemaatschappijen extra energiecentrales op stand-by houden om het net in balans te houden en dat kost ook brandstof. Schommelingen hebben ook te maken met het grote nadeel van duurzame energieopwekking door windmolens en zonnepanelen: als de wind wegvalt of de lucht betrekt, valt de productie weg. Omgekeerd kan een teveel aan opgewekte energie niet worden opgeslagen. Het wordt in die gevallen vaak voor een habbekrats aan het buitenland verkocht. De methode van Peeeks – energieverbruikers kort in- of uitschakelen bij overschotten of tekorten – zorgt er dus voor dat meer vervuilende centrales uit kunnen. De besparingen op gas en kolen speelt Peeeks door aan de bedrijven die een abonnement hebben afgesloten.
Inmiddels is er ook in andere landen interesse voor het concept. Dat is niet zo gek, want Peeeks claimt dat ze een financiële besparing voor haar klanten kan realiseren die oploopt van 10 tot 40 %.
Kort na de start, een jaar geleden, ging het bedrijf een samenwerking aan met Eneco. Daarmee kreeg de startup het kapitaal voor het marktklaar maken van het concept en toegang tot het netwerk en de expertise van de energieleverancier. Inmiddels is Peeeks gegroeid naar twaalf medewerkers. Die houden zich onder meer bezig met het ontwikkelen van algoritmes en ‘machine learning.’ Het Flex-systeem moet leren om steeds verfijnder patronen te ontdekken en te gebruiken voor zijn dienstverlening.