Rijkert Knoppers
Hoe kan je het beste de ruimte gaan verkennen en deze in een later stadium misschien zelfs koloniseren? Het gebruik van de maan als basis voor verdere expedities ligt hierbij voor de hand. Maar hoe krijg je daar al het materiaal voor de nodige woningen, wegen en bijvoorbeeld landingsplaatsen?
Wie weet dat het transport per raket van een kilogram materiaal al gauw € 700.000 kost, zal snel tot de conclusie komen dat het handiger is om de vereiste infrastructuur ter plekke op de maan te fabriceren. Bijvoorbeeld met een 3D-printer. En wat gebruik je dan als bouwmateriaal? Natuurlijk! Het gruis en gesteente dat volop op het maanoppervlak aanwezig is.
‘We willen een lasersysteem naar de maan transporteren, die naar verwachting maanstof zal smelten, het zogenaamde regoliet,’ vertelt Niklas Gerdes van het Laser Zentrum Hannover (LZH). De laser moet het mengsel van stof, gruis en gesteentebrokken op het maanoppervlak gaan omsmelten, zodat 3D-printers dit materiaal als bouwstof kunnen gebruiken. Binnen dit zogenaamde Moonrise project werkt het Duitse LZH inmiddels samen met het Institute of Space Systems (IRAS) van de Technical University of Braunschweig. Een van de eerste projecten van Moonrise zal de constructie van een dorp op de maan zijn. Dat moet als uitvalsbasis voor verdere expedities gaan dienen.
Binnen Moonrise zijn de eerste stappen al genomen, zoals het onderzoek naar een maanvoertuig, die aan de onderkant ruimte moet bieden voor de laserapparatuur. Uitgangspunt is dat het betreffende lasersysteem niet meer weegt dan 3 kg en niet groter is dan een literpak frisdrank. Een vervolgstap zal zijn om dit voertuig met de relevante apparatuur te testen, onder meer omdat tijdens de raketvlucht naar de maan extreme temperatuurwisselingen te verwachten zijn. Het ligt in de bedoeling dat een raket van de in Berlijn gevestigde ruimtevaartorganisatie PTScientists de laser in 2021 naar de maan zal transporteren.