Nieuws
0

Lasersysteem reinigt spoor na bladval

Mischa Brendel

Met de in aantocht zijnde herfst speelt ook de kwestie van gladde sporen door vallende bladeren weer op. Om dit te bestrijden gebruikt ProRail het zogenoemde Sandite, een gel bestaande uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel. Dit jaar experimenteert de spoorbeheerder echter ook met twee andere methodes om de gladde sporen te bestrijden: een watersproei-installatie en een laser.

Bij het laatste systeem wordt laserlicht via glasvezel naar een optisch apparaat gestuurd, die het licht in een smalle bundel nauwkeurig op het spoor richt (laserablatie). Het vuil wordt vervolgens door drie processen van de spoorstaaf verwijderd: door verdamping, ionisatie en schokgolven.

Doordat het licht met heel korte tussenpozen op de spoorstaaf wordt gericht, vindt meer verdamping en ionisatie van het vuil plaats dan als de spoorstaaf continu belicht zou worden. Door deze korte lichtpulsen zetten de gassen explosief uit, wat schokgolven veroorzaakt. Om beide spoorstaven tijdens het rijden te reinigen, moeten er twee lasersystemen op een trein worden geïnstalleerd. Eén van de zaken die tijdens de proeven duidelijk moet worden, is tot welke snelheden dit systeem nog effectief werkt.

De watersproei-installatie betreft eigenlijk geen sproeier, maar een druppelsysteem. Het systeem wordt niet op een treinstel geïnstalleerd, maar langs het spoor op locaties waar zich problemen voordoen door glad spoor, veroorzaakt door bladeren. Het systeem, dat aan de spoorstaven wordt bevestigd, voorkomt de aanhechting van bladeren aan het spoor, door het continu nat te houden.

De resultaten van de proeven, die in samenwerking met de NS, Strukton Rail en de TU Delft zijn ontwikkeld, worden na de herfst geëvalueerd.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×