Nieuws
0

Levensverlenging van de tl-buis

Benno Boeters

Een opmerkelijk bericht op de site van Ensoc (energy society online): de besparing die de Zweedse vinding Wattguards kan verkrijgen in conventionele verlichting met tl-buizen.

Een logistiek centrum bespaart € 28.000/jaar op een uitgavepost van € 70.000. Niet door alles te vervangen door ledverlichting, maar door de Wattguards te plaatsen. Deze vinding omzeilt de starter in een tl-buis: de elektronen komen in beweging doordat elektroden ze efficiënter ‘lanceren’. Dit maakt de starter overbodig en niet 25 %, maar 40 % van de energie wordt omgezet in licht. Minder warmte­productie en ‘meer lux per watt’.

De tl-buis hoeft dus (nog) niet te vrezen van de alsmaar aan terrein winnende ledverlichting: de energiebesparing zou zelfs groter zijn dan die van ledverlichting. Wattguards zorgt voor minder warmteproductie én een langere levensduur van de tl-buizen. Eén Wattguards-converter in de schakelkast volstaat en je bespaart 40 % in stroomverbruik. De installatie ervan neemt niet meer dan enkele uren in beslag.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×