Nieuws
0

‘Lichtste handprothese ooit’

Mischa Brendel

Het draagcomfort van handprotheses laat vaak te wensen over, zo stelt Gerwin Smit van de TU Delft. Daarom ontwikkelde Smit een handprothese met een hoger draagcomfort, waar hij op 11 juni op promoveerde.

Naast cosmetische handprotheses zijn er elektrische protheses die zijn aan te sturen door spierbewegingen te registeren met elektrodes die op de huid worden geplaatst, en lichaamsbekrachtigde protheses die worden aangestuurd door een kabeltje dat aan een band zit, die om de tegenoverliggende schouder wordt gedragen. Door het bewegen van deze arm is de prothese te bedienen.

Smit heeft in deze laatste categorie een nieuwe prothese ontwikkeld. Smit: ‘Het gaat om de drie c’s: cosmetiek, comfort en controle. De prothese moet mooi zijn om te zien, comfortabel om te dragen en moet gemakkelijk te bedienen zijn.’ De handprothese heet de Delft Cylinder Hand en heeft scharnierende, hydraulisch aangestuurde vingers waarbij de cilinders zich in de vingers zelf bevinden. De prothese weegt slechts 217 g en is daarmee volgens Smit de lichtste handprothese ooit. De Delft Cylinder Hand heeft een knijpkracht van meer dan 30 N en gebruikers kunnen met de hand zowel knijpen als een pincetgreep uitvoeren; ook schrijven is mogelijk.

De handprothese, waarvan de productiekosten niet hoger liggen dan bij elektrische protheses, is reeds uitgebreid getest, aldus Smit. ‘Hij is nu klaar om buiten deze muren te worden beproefd, in klinische testen. Ik verwacht dat deze prothese over vijf jaar klaar kan zijn voor toepassing.’

Meer info

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×