Mischa Brendel
De Duitse humanoïde robot TORO (TOrque controlled humanoid Robot), heeft armen en handen gekregen.
De robot begon in 2009 als twee benen met hier bovenop een camera gemonteerd, maar is door de jaren steeds verder uitgegroeid. Eerder kreeg TORO ook al een bovenlichaam en een hoofd met daarin camera-ogen.
TORO is een looprobot van het DLR die onderzoekers inzicht moet geven in hoe deze technologie verder te ontwikkelen. De robot is niet erg snel; bijzonder is juist dat TORO opmerkelijk kleine voeten heeft. Dit maakt de looprobot minder stabiel, wat het lopen moeilijker maakt, maar volgens de onderzoekers kan TORO hierdoor gemakkelijk over obstakels heen klimmen. De toevoeging van een bovenlichaam, een hoofd en armen maken het lopen echter een nog grotere uitdaging voor de robot.
De onderzoekers willen TORO niet gebruiken om hem bepaalde taken aan te leren, wat bij dergelijke robots meestal wel het geval is, maar ze willen dat hun looprobot zich vooral leert bewijzen door meteen uit de voeten te kunnen in een onbekende omgeving. Flexibele gewrichten en sensoren in armen en handen moeten nieuwe inzichten opleveren.
Lees verder onder de foto
Looprobot TORO is compleet. (Copyright: DLR)
Met zijn nieuwe armen en handen moet TORO ook andere proeven uit gaan voeren waarbij processen die mensen vaak onbewust doen in kaart worden gebracht. ‘Als personen bijvoorbeeld een zware deur openen, dan doen ze dat in een dynamisch proces’, vertelt DLR-medewerker Christian Ott. ‘Ze weten onbewust welke bewegingen er nodig zijn. Onze robot zou dit ook moeten kunnen.’ Om hier achter te komen, heeft TORO onder meer een sensor in de romp, die registreert hoe de versnelling en rotatiesnelheid van het bovenlichaam zijn bij een dergelijke actie. Ook moet TORO leren traplopen, waarbij de robot zichzelf vasthoudt aan de trapleuning.