Nieuws
0

Marsrover Spirit wordt onderzoeksplatform

Mischa Brendel

De Nasa heeft definitief de hoop opgegeven om de Marsrover Spirit weer in beweging te krijgen. Het wagentje zal nu dienst gaan doen als onderzoeksplatform.

Op 1 mei 2009 raakte Spirit op Mars vast in zachte bodem. Nasa begon op aarde aan maandenlange simulaties die de oplossing moesten bieden om het voertuig weer los te krijgen met zijn nog vijf functionerende wielen (in 2006 raakte een van de zes wielen buiten werking). Afgelopen november raakte er een tweede wiel defect, wat de situatie nog verder bemoeilijkte.

Het lukte Nasa niet de Marsrover weer aan het rijden te krijgen; de ruimtevaartorganisatie stort zich nu op het draaien van het zonnepaneel, om het voertuig operationeel te houden. In mei begint op Mars namelijk de winter, waardoor Spirit aan extreme koude blootgesteld zal worden. Naar verwachting zal het zonnepaneel van Spirit in de huidige positie vanaf half februari onvoldoende zonlicht opvangen om essentiële systemen van het voertuig verwarmd te houden.

 

Lees verder onder de afbeelding.

Spirit is gepromoveerd tot 'onderzoeksplatform' (beeld: Nasa)

Hoewel Spirit vastzit op zijn huidige positie, is het Marswagentje zeker nog niet afgeschreven. Spirit zal dienst blijven doen als onderzoeksplatform en is al met zijn eerste platformmissie begonnen: het bestuderen van minieme schommelingen in de rotatie van Mars om meer inzicht te verschaffen over de samenstelling van de kern van de rode planeet.

www.nasa.gov/rovers

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×